Boeren blokkeren ijsbedrijf van D66-Kamerlid Romke de Jong

Door:
02-07-2022

OPSTERLAND (ANP) – Boeren hebben zaterdagochtend het ijsbedrijf van Tweede Kamerlid Romke de Jong (D66) in het Friese Gorredijk geblokkeerd met trekkers. Dat bevestigt de bestuurder van De Jong’s IJs en de vader van het Kamerlid, Eeuwe de Jong, na berichtgeving van het Dagblad van het Noorden.

Romke de Jong is eigenaar van het bedrijf, vader De Jong bestuurt het sinds zijn zoon in de Tweede Kamer zit. Volgens De Jong senior willen de boeren Romke spreken en blijven ze de ingang van het bedrijf blokkeren tot hij zich meldt. Voor de ingang staat een tiental trekkers. De boeren zijn uitgestapt en drinken koffie bij de buren, aldus De Jong senior. “Het is heel rustig. Het zijn boeren uit de omgeving, ik ken ze ook.”

“We kunnen niet erin en niet eruit”, zegt hij verder over de gevolgen van de blokkade. “Dat betekent, zoals het er nu uitziet, dat wij de Floriade vandaag niet kunnen bevoorraden.” Het bedrijf zou ook ijs leveren aan het festival Down the Rabbit Hole, maar dat heeft volgens De Jong nog wel genoeg op voorraad. Ook had een aantal bedrijven een ijskar gehuurd, maar die afspraken heeft De Jong moeten afzeggen. Hoe lang de blokkade gaat duren weet hij niet. “Ik wacht het af.”

De politie zegt dat er alleen kort na 08.00 uur melding is gedaan “dat er iets aan het ontstaan was” bij het bedrijf in Gorredijk en heeft geen aanwijzingen dat de situatie escaleert. Volgens een woordvoerster staan er zes of zeven trekkers langs de weg en zou er geen sprake zijn van een blokkade.

 

ANP

 

 

Meer DenD