Ziekenhuis moet tonnen betalen door zaak Barbie

Door: DitjesDatjes
16-07-2019

Het HagaZiekenhuis in Den Haag moet de beveiliging van patiëntendossiers verder aanscherpen. Aanleiding is een onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) nadat tientallen medewerkers van het ziekenhuis het dossier van Samantha de Jong, beter bekend als Barbie, hadden ingezien.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Dwangsom

Het ziekenhuis krijgt per direct een boete van 460.000 euro boete omdat nog steeds twee van in totaal zes onderzochte onderdelen van de interne beveiliging niet deugen. Als er voor 2 oktober geen verbetering komt, wordt elke twee weken een dwangsom van 100.000 euro opgelegd, met een maximum van 300.000 euro.

Vorig jaar meldde televisieprogramma EenVandaag dat tientallen ziekenhuismedewerkers hadden rondgesnuffeld in de medische gegevens van realityster Samantha de Jong. Het ziekenhuis liet weten maatregelen te zullen nemen om patiëntgegevens beter te beschermen, maar dat is volgens de autoriteit dus onvoldoende gebeurd.

Boete

,,De AP vindt het een kwalijke zaak dat een ziekenhuis de interne beveiliging van patiëntendossiers niet op orde heeft. Daarbij past een ferme boete. De relatie tussen een zorgverlener en een patiënt hoort volstrekt vertrouwelijk te zijn. Ook binnen de muren van een ziekenhuis. Het maakt daarbij niet uit wie je bent”, aldus Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP.

 

 

 

 

Meer DenD