Bondscoach Frank de Boer op de schopstoel

Frank de Boer
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Bondscoach Frank de Boer is de gebeten hond na de vernietigende nederlaag van Oranje in de achtste finale van het EK tegen het middelmatige Tjechië. De aangeslagen bondscoach kan rekenen op weinig krediet. Zijn positie wankelt.

De pijnlijke uitschakeling van Oranje wordt de bondscoach hard aangerekend. De lawine aan kritiek barstte los na de ontgoochelende aftocht in Boedapest.

Met de gortdroge speelwijze van Oranje met vijf verdedigers bezorgde de bondscoach en de Oranjeselectie het legioen Nederlandse voetbalfans de grootste deceptie sinds tijden. Met zijn verdedigende aanpak verloochende De Boer de klassieke ‘Nederlandse voetbalschool’ dat speelt volgens een 4-3-3 opstelling, waarbij de vleugelspitsen voor gevaar zorgen.

De gedesillusioneerde Frank de Boer kondigde na de afgang in Boedapest aan dat hij gaat nadenken over zijn toekomst als bondscoach. Een vroegtijding vertrek zou overigens voor de Grootebroeker een persoonlijke tragedie zijn.

,,Of ik bondscoach blijf? Daar hoef ik nu geen antwoord op te geven. Ik ga eerst rustig nadenken, maar nu zit ik nog vol in de emotie.

Met de onfortuinlijke rode kaart voor Matthijs de Ligt, die in zijn val hands maakte, werd het onverbiddelijke doodvonnis van Oranje getekend. De wissel van Donyell Malen voor Weghorst was het cruciale besluit van De Boer dat ongeloof zaaide bij de voetbalanalisten.

Analisten oordelen snoeihard

Valentijn Driessen in De Telegraaf over de positie van Frank de Boer:

,,Met goed fatsoen valt hij – op weg naar het WK 2022 in Qatar, over ruim zestien maanden – nauwelijks te handhaven.”

,,De vedetten, die hun mond niet opendeden, die wekenlang meegingen in de waan van hun bondscoach zonder hem tot de orde te roepen, die alleen maar slappe praat verkondigden over focus en ontwikkeling van het spelsysteem en medeschuldig zijn aan de vroegtijdige afgang.”

Sjoerd van Mossou in het AD:

,,Dat het precies zo afliep, mag ook de KNVB zich aanrekenen. Na het plotselinge vertrek van Ronald Koeman ging de voetbalbond nooit in gesprek met een coach uit de absolute topcategorie; de halve pensionado Louis van Gaal werd zelfs niet indirect gepolst of gebeld. Met De Boer kozen de directeuren Eric Gudde en Nico-Jan Hoogma voor een trainer met een geknakte carrière.

Willem Vissers in De Volkskrant:

,,Het kan niet anders of de Nederlandse wanprestatie heeft gevolgen voor de positie van bondscoach Frank de Boer.”

Johan Derksen over Memphis Depay:

,,Hij kan allerlei documentaires maken en als een soort Elvis Presley proberen over te komen, maar hij heeft vier wedstrijden voor Oranje gespeeld met zijn grote bek en vier wedstrijden ontzettend slecht gespeeld. Depay acteert alsof hij een vedette is, van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. Als je hem ziet: hij acteert een ster. Maar laat het dan verdomme ook zien.”

Rafael van der Vaart over de wissel Malen/Promes:

,,Dan ben je de coach, en dan haal je na een rode kaart je gevaarlijkste man er af en breng je Promes in.”

Willem van Hanegem in het AD ook over de wissel:

,,We hebben jarenlang gelachen om de wissel van Dick Advocaat tegen de Tsjechen. Niet alleen wij, ook de Tsjechen vonden het toen vreemd dat Arjen Robben werd gewisseld. Maar we hebben er eentje die wij bijna in hetzelfde rijtje kunnen plaatsen.”

Hans Kraaij bij ESPN over de wissel:

,,Als je met 10 man komt te staan weet elke trainer dat je voorin diepte moet hebben. Dan laat je daar 2 man staan. Je hebt en rijtje van 4, een rijtje van 3 en Depay en malen voorin.”

Oranje scheidsrechter

De scheidsrechters Danny Makkelie (38) en Bjorn Kuipers moeten nu de eer van Oranje hoog houden. Makkelie fluit de topper Engeland-Duitsland. De arbiters maken kans op de finale nu Oranje eruit ligt.

Tags

FRANK DE BOERJOHAN DERKSENKNVBRAFAEL VAN DER VAARTVALENTIJN DRIESSEN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie