BOOS over misstanden The Voice kanshebber Zilveren Nipkowschijf

Door: DitjesDatjes
18-05-2022

De aflevering This is The Voice van het online BNNVARA-programma BOOS met Tim Hofman maakt dit jaar kans op de Zilveren Nipkowschijf. Daarnaast zijn ook de AVROTROS-dramaserie Het Jaar van Fortuyn en de VPRO-documentaire Mijn vader de gelukszoeker van Nadia Moussaid in de race voor de prestigieuze televisieprijs, maakte de jury woensdagavond bekend.

“Zelden had een programma zo’n kolossale impact als BOOS This is the Voice, het onderzoek dat het team van Tim Hofman deed naar grensoverschrijdend gedrag bij het televisieprogramma The Voice of Holland”, stelt de jury, die bestaat uit tv-critici en mediajournalisten. Zij vinden ook dat de makers de lat hoog hebben gelegd. “Het journalistieke spitwerk werd met grote toewijding en geduld uitgevoerd en de online uitzending zelf blonk uit door helderheid en een eigentijdse vormgeving. BOOS: This is the Voice liet heel Nederland meevoelen hoe machtsmisbruik kan ontstaan en hoe er jarenlang weggekeken kan worden.”

Dramaserie Het Jaar van Fortuyn toont volgens de jury “op weergaloze wijze hoe Nederland in het tragische jaar 2002, waarin de eerste politieke moord in meer dan honderd jaar plaatsvindt, voorgoed veranderde”. De hoofdrollen worden “uitstekend vertolkt” door Jeroen Spitzenberger en Ramsey Nasr. “Ook Fedja van Huêt als Mat Herben heeft een glansrol in de vijfdelige AVROTROS-serie”, aldus de jury.

Speciale vermelding

Mijn vader de gelukszoeker, waarin televisiemaker Nadia Moussaid met haar vader Alice de route terugreist die hij aflegde om zijn geluk te beproeven in Europa, vertelt volgens de jury “op indringende manier het brede verhaal van migratie: de dromen, het uiteenspatten ervan in de rauwe Europese werkelijkheid, en de families die verscheurd raken”.

Een speciale vermelding is er voor het Eurovisie Songfestival 2021, dat werd uitgezonden door AVROTROS. De uitzending wordt door de jury “een showcase” genoemd van waartoe Nederlandse tv-makers in staat zijn. “Het was een brevet van vakmanschap, waar menig buitenland niet aan kan tippen.”

De Zilveren Nipkowschijf is bestemd voor het beste tv-programma of de beste tv-maker, dat tussen 1 mei 2021 en 1 mei 2022 is uitgezonden. Vorig jaar werd de prijs uitgereikt aan Nieuwsuur (NOS/ NTR). De uitreiking van de zestigste Zilveren Nipkowschijf vindt op 16 juni plaats bij Beeld & Geluid in Hilversum. Dan wordt ook de Zilveren Reissmicrofoon uitgereikt.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD