Breng geur en kleur in de tuin met Kamperfoelie

Door: DitjesenDatjes
24-05-2019

Kamperfoelie is een echte aanwinst voor je tuin. Deze snelgroeiende klimplant heeft de botanische, natuurlijke uitstraling die nu zo in trek is, compleet met een weelderige bloei op een betrekkelijk bescheiden oppervlak.

Geurige klimmer goed voor vlinders en bijen

Klim-, slinger- en leiplanten zijn enorm populair omdat ze de hoogte ingroeien en zo ook in kleinere tuinen niet heel veel ruimte innemen. Kamperfoelie (wetenschappelijke naam: Lonicera) is er zo’n populaire plant met het talent om de hoogte in te klimmen en te slingeren, langs een schutting, pergola of regenpijp. De bloemen geuren heerlijk, het parfum komt vooral ’s avonds vrij en trekt dan nachtvlinders zoals het gamma-uiltje en de kolibrivlinder. Overdag trekken de bloemen onder andere bijen en hommels, zodat het een echte aanwinst is voor de natuur in de tuin en de directe omgeving. Er zijn soorten met bloemen in allerlei kleuren geel, wit, roze, rood en paars en combinaties ervan.

Herkomst

Kamperfoelie behoort tot haar eigen kamperfoeliefamilie en groeit vooral op het noordelijk halfrond. Er zijn zo’n 180 soorten van bekend waarvan er 100 voorkomen in China, waar de plant al vele dichters heeft geïnspireerd. Naast de gecultiveerde variëteiten voor in de tuin (zowel bladhoudende als bladverliezende) groeit kamperfoelie ook veel in het wild, vooral aan de buitenkant van bosschages, zodat de bloemen veel zon kunnen vangen. De plant is al eeuwen gebruikt door mensen. Niet alleen de geur vond men heerlijk, ook de stevige, buigzame ranken werden al in de Bronstijd (ca. 3000 tot 800 voor Christus) gebruikt om touwen mee te maken.

Verzorgingstips

• Kamperfoelie staat graag op een plek waar de wortels koel blijven en de bloeiende bovenkant zon krijgt. Hoe meer zon hoe meer bloemen.

• Omdat de plant zich makkelijk om andere planten heen slingert, is het zaak even na te denken welke planten daar last van zouden kunnen krijgen.

• De grond mag een beetje vochtig zijn. Mooie stenen rond de stam leggen helpt zowel de wortels koeler te houden als tegen het onnodig verdampen van water.

• In de groeiperiode (maart – mei) eens per maand wat gedroogde koemest geven houdt de bloei op gang.

• Snoeien hoeft niet, maar mag wel, de plant loopt in de volgende bloeiperiode gewoon weer uit.

Meer DenD