Britse vorstin: prioriteit is nationaal herstel van pandemie

Door: DitjesDatjes
11-05-2021

De Britse koningin Elizabeth heeft bij de opening van het Britse parlementaire jaar in haar troonrede gezegd dat “een nationaal herstel van de pandemie dé prioriteit is van de regering”. De plechtigheid was de eerste grote publieke taak die Elizabeth als staatshoofd uitvoerde sinds de dood van haar echtgenoot prins Philip.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Elizabeth heeft de hoofdlijnen gepresenteerd van het beleid van de anderhalf jaar geleden herkozen premier Boris Johnson. De coronacrisis heeft de premier van veel middelen beroofd om de problemen te lijf te gaan zoals hij destijds beloofde. Maar het land is razendsnel gaan vaccineren en Johnson hoopt nu in een hogere versnelling zijn plannen alsnog te gaan realiseren.

De regering belooft volgens de vorstin de schadelijke gevolgen van de pandemie aangericht aan onder meer de overheidsdiensten snel aan te pakken. Er komt meer steun voor banen, ondernemingen en economische groei. Johnson beloofde eerder dat na de breuk met de Europese Unie de vruchten van de brexit zouden worden geplukt, maar daar is het door het virus niets van terechtgekomen. Er staan ook nog steeds ingrijpende onderwijshervormingen op het programma.

Stoel

De queen werd begeleid door haar oudste zoon prins Charles en zijn vrouw Camilla. De prins van Wales begeleidt zijn moeder sinds 2017 bij de opening van het nieuwe Britse parlementaire jaar, maar mocht dit jaar vanwege corona niet naast haar plaatsnemen. De stoel die gebruikelijk naast de vorstin staat, waar eerder prins Philip plaatsnam en daarna prins Charles, was voor het eerst helemaal weggehaald.

De plechtigheid is als gevolg van die pandemie erg sober gebleven. Zo kwam de vorstin in sobere kledij in plaats van een staatsmantel en kroon en reed ze met een auto van het paleis naar het parlement en niet zoals gebruikelijk in een koets.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD