Britt: ‘Ouderen liever corona dan eenzaamheid’

Door: Tanja Brouwer
07-04-2020

Veel mensen voelen zich de afgelopen tijd eenzamer dan normaal, en dat geldt zeker voor veel ouderen. Zij krijgen veel minder vaak visite dan normaal. Britt Dekker heeft contact met mensen die in een verzorgingstehuis wonen en beweert dat veel ouderen liever overlijden aan corona dan erg eenzaam zijn.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

‘Banger voor eenzaamheid’

Gisteravond werd de eerste aflevering van het nieuwe programma met Britt Dekker uitgezonden, waarin ze stage loopt in een verzorgingstehuis. Het klikte zo goed tussen haar en een aantal ouderen, dat ze nu nog steeds contact met hen heeft. ,, ik heb nog contact met ze en ik vraag ook elke dag aan de medewerkers die daar werken hoe het met ze gaat. Dan zeggen ze heel lief: ‘Ja, we brengen een extra tijdschrift of een advocaatje langs”, zegt de paardenliefhebster in talkshow Op1. Bewoners vertelden aan haar dat hun angst voor het coronavirus niet allesoverheersend is. ,,Wat ik dus heel interessant vond, is dat een aantal zeiden: ‘We zijn eigenlijk banger voor de eenzaamheid. De eenzaamheid is eigenlijk een grotere vijand dan doodgaan aan corona. We sterven eigenlijk liever aan corona dan dat we sterven aan eenzaamheid.”

Britt laat weten dat ze hoopt dat de familieleden van de ouderen zelf weer op bezoek mogen. ,,Ik sprak ook een dochter van een 92-jarige vader in het verzorgingstehuis en die zei: ‘Hoe lang gaat dit nog duren en hoe lang kan ik mijn vader nog zien? Straks zie ik hem helemaal nooit meer.’ Dat vind ik een beetje het pijnlijke.”

Meer DenD