BumaStemra: generative AI kan gevolgen hebben voor muziekrechten

Advertentie
BumaStemra kijkt als belangenbehartiger van muziekmakers in Nederland ook met gemengde gevoelens naar het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Eerder lieten diverse platenmaatschappijen aan het ANP weten zowel voor- als nadelen te zien bij het gebruik van AI in de muziekwereld en te zullen optreden bij schending van het auteursrecht. Met name over generatieve AI, techniek die zelf muziek kan maken, bestaan twijfels.
“Ik zie het niet als een strijd, maar meer als een ontwikkeling die niet tegen te gaan is en waar we niet per se tegen zijn”, zegt manager publieke zaken Sherlo Esajas. “Je moet alleen wel waarborgen dat de waarde van creatie van de makers niet verloren gaat. Op technisch vlak biedt het kansen in de muziekwereld, veel makers en artiesten maken er al gebruik van. Op het gebied van auteursrechten, waar wij ons mee bezighouden, moeten we echter de gevolgen in de gaten houden. Dat maakt het iets gecompliceerder.”
De algemene raadsman van BumaStemra, Rutger van Rompaey, vult aan dat met name het gebruik van generatieve AI problemen kan opleveren. Dat is AI die zelf zonder menselijke hulp liedjes kan maken. Op dit moment is het volgens hem nog niet zo’n bedreiging, maar dat kan het wel worden. “Je merkt wel dat er een heel unheimisch gevoel bestaat bij veel muziekauteurs die in de industrie werkzaam zijn, omdat het gewoon zo onbekend is.” Esajas: “De kwaliteit van generatieve AI is op dit moment nog niet dermate op niveau dat het kan wedijveren met de echte artiesten.”
Er zijn bij BumaStemra meer zorgen over generatieve AI-systemen die werken op basis van trainingsmateriaal, zegt Erik de Roo, die voor het bedrijf de internationale zaken doet. “Het beschermde wereldwijde repertoire wordt momenteel vrij grootschalig gebruikt voor trainingsdoeleinden van die AI-systemen. Dat is wel iets waar we een standpunt tegen innemen in de zin dat bij elk gebruik van ons beschermde repertoire, daar toestemming en een vorm van compensatie tegenover staat.”
BuzzE