Eberhard zag vanachter het balkonraam de duizenden Amsterdammers klappen

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Vanachter het raam keek hij toe. Duizenden Amsterdammers klapten vanavond hun handen blauw voor de beste burgemeester die Amsterdam ooit heeft gehad. Eberhard van der Laan zal het met zeer gemengde gevoelens hebben bekeken.

De burgemeester, die zijn taken heeft neergelegd toen hij had gehoord dat hij uitbehandeld was, verscheen even voor het raam en zwaaide naar de Amsterdammers op en rond de gracht.

Nog nooit eerder gebeurd in de geschiedenis van de stad dat burgers met tranen in hun ogen op de stoep bij de burgervader stonden. Om hem te steunen, te bedanken en de bezorgdheid over zijn ongeneeslijke ziekte te delen.

Ze waren met inderdaad duizenden naar de ambtswoning gekomen, jong en oud, vrouwen en mannen. vaders, moeders en kinderen. Was het een aanval van sentiment of van diepe genegenheid voor de man die bijna 8 jaar burgemeester was van de hoofdstad?

Minutenlang werd er geapplaudisseerd. Uiteindelijk werd er gezongen. ,,Aan de Amsterdamse grachten”. Het officieuze volkslied van Amsterdam werd uit volle borst meegezongen.

De vrouw van Van der Laan, Femke, bedankte op de stoep van de ambtswoning de duizenden Amsterdammers die de moeite hadden genomen om te komen.

Van der Laan is vader van 5 kinderen. Zijn eerste vrouw Luit Tabak overleed in 2012 bij een aanrijding. Met Femke heeft hij een zoon en twee dochters. Volgens Femke had haar man het eerbetoon gehoord, maar was hij niet in staat om naar beneden te komen om zijn stadgenoten te bedanken. Dat deed zijn vrouw in zijn plaats. Van der Laan heeft uitgezaaide longkanker.

Tags

AMSTERDAMEBERHARD VAN DER LAANEERBETOONFEMKE VAN DER LAAN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie