BZV-boer Jan over spierziekte: ‘Ik kan weer lopen’

Boer Jan kan weer lopen
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

De Texelse boer Jan, bekend van Boer Zoekt Vrouw, werd een aantal maanden geleden plotseling ernstig ziek. Hij lijdt aan de zeldzame ziekte Guillain Barré, een spierziekte die gepaard gaat met verlammingsverschijnselen en veel zenuwpijn. Stapje voor stapje gaat het weer beter met de boer. ,,Ik kan weer lopen.”

Boer Jan en zijn vrouw Rianne vertrokken vorig jaar van Texel naar Denemarken om samen met hun twee kinderen een nieuw leven op te bouwen. De emigratie begon als een droom: ze namen een melkveebedrijf over en alles liep volgens plan. Tot Jan plotseling ernstig ziek werd.

‘Van stilzitten knap je niet op’

Nu, een aantal maanden later, geeft Jan een gezondheidsupdate. ,,Ik ben nog niet de oude, maar ik ben net voor het eerst op de shovel geklommen”, vertelt hij enthousiast in De Telegraaf. Jan heeft nog niet zoveel kracht, maar het gaat met de dag beter. ,,Van stilzitten knap je ook niet op.”

Inmiddels kan hij zelfs weer lopen. ,,Ik kwam afgelopen vrijdag met een rollator uit het revalidatiecentrum, maar er ligt veel grind in Denemarken, dus dat werkt niet. Toen ben ik met krukken gaan lopen voor het evenwicht”, legt hij uit. ,,Bij het traplopen moest ik één kruk laten staan. En op een gegeven moment wilde ik naar de kinderen die op de trampoline speelden en vond ik dat de kruk te ver weg stond. Nu loop ik dus zonder.”

Kantje boord

Volgens Rianne is het een kwestie van geduld hebben voordat Jan weer de oude is. De gemiddelde Guillain-Barrépatiënt heeft na vier weken een dieptepunt bereikt, maar bij Jan was dat pas na zes weken, zo legt ze uit. ,,En toen was het kantje boord: kan hij een tweede behandeling krijgen of moet hij naar de intensive care? Maar de tweede behandeling sloeg gelukkig heel goed aan, in tegenstelling tot de eerste.”

‘Mijn gezin is belangrijker geworden

In de tijd dat Jan aan het revalideren was, is Rianne op de boerderij doorgegaan met ontwikkelen en verbouwen. Het koppel deed altijd veel samen, dus Jan kreeg in het ziekenhuis veel kaartjes waarop stond: ‘Hopelijk kun je weer snel aan de gang op de boerderij’. ,,Maar dat kon me gestolen worden”, legt Jan uit. ,,Mijn gezin is belangrijker voor mij gevonden.”

Tags

Boer JanBoer zoekt vrouwZiekte

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie