Cabaret moet boost krijgen van nieuw festival in Den Haag

Museum Escher in Het Paleis en hotel Hotel Des Indes in Den Haag worden volgende maand cabaretpodia, samen met nog enkele andere plekken in de Hofstad. Ze zijn vier dagen het domein van een nieuw cabaretfestival, dat vooral aanstormend talent de kans wil geven. Het is een evenement zonder competitie, in tegenstelling tot andere cabaretfestivals, en heet PEPER.

PEPER is een initiatief van de Haagse theaters Diligentia en Pepijn, bekend om de vele kleinkunstvoorstellingen van gevestigde en aankomende cabaretiers. Diligentia is het centrum van het festival, dat zich verder nog uitstrekt naar onder meer de Kloosterkerk en het oude gebouw van de Amerikaanse ambassade.

Directeur Lucien Kembel van Diligentia en Pepijn erkent dat er aan cabaretiers en festivals bepaald geen gebrek is, maar zijn organisatie ziet “dat er nog ruimte is voor een festival zonder competitie, waar qua inhoud en vorm buiten de lijntjes kan worden gekleurd”. Of je het nou cabaret zou noemen of niet, aldus de theaterbaas. “Wie bepaalt wat cabaret is?” Het is volgens hem belangrijk om “de grenzen van het genre op te zoeken” en niet alleen tevreden te zijn met de grote namen die in een vloek en een zucht uitverkopen.

Voorstelling in een hotelkamer

Tijdens PEPER geven Pieter Jouke en Ronald Snijders op geheel eigen wijze een rondleiding door het Eschermuseum: M.C. Escher in Verwarring. Patrick Nederkoorn en Oscar Kocken komen in Diligentia met Zomaargasten, waarbij mensen uit het publiek het toneel op worden gehaald als te interviewen gast. De Andersons en Anne-Marie Jung ​​staan geprogrammeerd ​tijdens een High Tea in Des Indes en Remy Evers speelt er een voorstelling in een hotelkamer.

PEPER begint op 27 september.

 

BuzzE