Canada wijkt niet voor Saudische kroonprins

OTTAWA – De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman (MBS) heeft Canada in het strafbankje gezet. Hij pikt het niet dat de Canadese minister van Buitenlandse Zaken kritiek heeft geuit op het mensenrechtenbeleid van het Saudische koninkrijk. Dat vindt MBS een ongeoorloofde inmenging in de binnenlandse politiek van de oliestaat.

Als gevolg van de woede van de kroonprins heeft de Canadese ambassadeur Riyadh binnen 24 uur moeten verlaten en zijn de betrekkingen met Ottawa bevroren. Ook vliegt Saudia niet meer naar Canada en moeten alle Saudische studenten die met een regeringsbeurs in Canada studeren, omzien naar een andere universiteit, in een ander land.

De Canadese regering is echter niet van plan om de veroordeling van het mensenrechtenbeleid in te trekken, zo liet premier Justin Trudeau weten. In Canadese media circuleren ondertussen weinig vleiende beschrijvingen van de sterke man van Saudi-Arabië die vorig jaar juni door zijn vader naar voren werd geschoven als kroonprins, en sindsdien de teugels strak in handen heeft.

Harde aanpak

Mohammed bin Salman duldt geen tegenstand en weet zich verzekerd van de steun van de Amerikaanse president Donald Trump die de harde aanpak van MBS kan waarderen. De kroonprins trekt ten strijde tegen aartsrivaal Iran en heeft een boycot afgekondigd tegen buurland Qatar dat zijn richtlijnen niet uitvoerde. Landen als Bahrein en Egypte volgden hem gedwee, zoals ze nu ook de strafmaatregelen tegen Canada steunen.

In eigen land beloofde de kroonprins hervormingen, zoals het toestaan van autorijden door vrouwen, maar kritische kanttekeningen bij zijn maatregelen zijn niet welkom.

 

BUZZR