Cannes maakt zich op voor uitreiking van de Gouden Palm

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Het Festival van Cannes maakt zich op voor de slotceremonie. De jury onder leiding van Barbie-regisseur Greta Gerwig maakt zaterdagavond bekend welke van de 22 competitiefilms naar huis gaat met de prestigieuze Gouden Palm. Daarnaast worden de Grand Prix, de Juryprijs en prijzen voor beste acteur, actrice, regisseur en scenario toegekend.

In de competitie draaiden de afgelopen elf dagen onder meer nieuwe films van regisseurs Francis Ford Coppola, Yorgos Lanthimos en David Cronenberg. In de overzichtslijstjes van de filmpers sprongen er tot nu toe twee titels uit.

In de horrorfilm The Substance van regisseur Coralie Fargeat speelt Demi Moore een oudere actrice die via een experimenteel middel de kans krijgt een jongere versie van zichzelf te creëren. De andere film die veel lovende kritieken kreeg, is de grimmige tragikomedie Anora van regisseur Sean Baker. Actrice Mikey Madison speelt een erotische danseres die van een Russische oligarchenzoon 15.000 euro krijgt om een week zijn vriendin te spelen.

Nederlandse films

Er draaiden dit jaar geen Nederlandse films in de competitie. In het programma-onderdeel Un Certain Regard, voor nieuwe films van opvallend jonge makers, is de Noorse film Armand opgenomen van regisseur Halfdan Ullmann Tøndel. Aan deze film werkte het Nederlandse productiehuis Keplerfilm mee.

Tijdens de slotceremonie wordt een speciale ere-Palm uitgereikt aan George Lucas, de geestelijk vader van Star Wars. De regisseur gaf eerder deze week ook een masterclass op het festival. De organisatie van Cannes prijst Lucas als “een van de grootste figuren van de hedendaagse cinema”.

 

BuzzE

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck