Cast Dokter Deen beklimt Mont Ventoux

Door: DitjesDatjes
30-05-2018

Een deel van de cast van de tv-serie Dokter Deen beklimt donderdag de Mont Ventoux om geld op te halen voor de strijd tegen de ongeneeslijke ziekte ALS. Acteur Leopold Witte is een van hen en gaat op de fiets naar boven. Door rugproblemen kon hij de laatste weken niet meer trainen voor de Tour du ALS, vertelt de acteur vanuit Frankrijk.

Trainen

Leopold Witte (59) speelt in Dokter Deen de rol van de aan ALS lijdende Oscar van Liesschoten. ,,Ik heb niet goed genoeg getraind. De laatste drie weken heb ik niet kunnen fietsen, nadat ik door mijn rug was gegaan. Maar daarvoor lag ik goed op schema, met trainingen in Hollandse tegenwind”, vertelt Leopold. ,,Ik ben een mooiweerfietser. Ik vind fietsen leuk en heb een véél te mooie fiets, ik zit er heel graag op.”

Leopold is niet de enige BN’er die de top wil bereiken van de beroemde fietsberg op ruim 1900 meter hoogte. Ook actrice Lisa Smit en acteur Geert Lageveen gaan op de pedalen staan. De rest van de aanwezige cast van Dokter Deen gaat lopend naar de top. Dat zijn Markoesa Hamer, Pepijn Schoneveld, Liz Snoijink en Rian Gerritsen. ,,Samen vormen we Team Dokter Deen”, vertelt Leopold. Het team heeft al 5.857 euro opgehaald voor de Stichting ALS Nederland, maar meer sponsors zijn nog altijd welkom.

Geen pretje

,,We hebben niet gezamenlijk getraind, maar we zitten dezer dagen wel met elkaar in één huis, net als op Vlieland het geval was tijdens de opnames van Dokter Deen. Daar verheug ik me erg op.”

Leopold weet waar hij aan begint. Hij speelde in 2015 een hoofdrol in de Nederlandse film Ventoux, de verfilming van het de roman van Bert Wagendorp over vier mannen van middelbare leeftijd die samen nogmaals op hun racefiets de Mont Ventoux gaan beklimmen. ,,Ik heb diverse stukjes gefietst naar boven en beneden voor de opnames. We hebben toen ook voor onszelf het hele stuk gefietst. Het is geen pretje.”

Vrijwilligers

Leopold heeft ter voorbereiding op zijn rol in Dokter Deen diverse ALS-patiënten ontmoet. ,,Om me in te leven in wat het betekent om de ziekte te ondergaan. Een van hen is wijlen Erik Kamphorst. Zijn ziekteverloop heeft model gestaan voor mijn personage Oscar. Ik had hele open en eerlijke gesprekken met Erik. Het waren ontroerende en wonderlijke ontmoetingen en ik heb als wildvreemde allerlei vragen kunnen stellen. Ik vond het heel bijzonder, ook van mens tot mens. Van zijn vrouw Esther heb ik nu zijn deelnemersbordje van Tour du ALS meegekregen. Dat zal ik aan mijn fiets hangen. Ik fiets voor hem, Esther en hun kinderen. Maar ook voor de vele vrijwilligers die bij de stichting ALS betrokken zijn. Met ziel en zaligheid zetten ze zich in om ALS-patiënten te helpen. Ik fiets zodat zij hun werk kunnen blijven doen.”

Naast de cast van Dokter Deen nemen Monic Hendrickx, Loek Peters en Martijn Fischer deel aan de zevende editie van Tour du ALS.

 

Meer DenD