Catalanen worstelen met komst van Felipe

BARCELONA – De Catalaanse politiek is verdeeld over de aanwezigheid van koning Felipe en mogelijk ook koningin Letizia bij de herdenking op 17 augustus van de slachtoffers van de terroristische aanslagen in Barcelona en Cambrils.

De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft na zijn onderhoud met Felipe eerder deze week duidelijk gemaakt dat de koning vanzelfsprekend aanwezig zal zijn, samen met Sánchez zelf. Quim Torra, president van de Generalitat, de regering van de autonome regio Catalonië, is tegen. “Catalonië heeft geen koning”, zei hij vorige week na een onderhoud met Sánchez.

De burgemeester van Barcelona, Ada Colau, houdt zich op de vlakte. “We sturen geen uitnodigingen, het is een openbaar evenement”, zei zij eerder. De partij Ciudadanos heeft haar gevraagd te verzekeren dat het een a-politieke bijeenkomst wordt, waar het alleen gaat om de slachtoffers.

Voor- en tegenstanders van de komst van Felipe hebben inmiddels demonstraties aangekondigd, waarvoor Colau alle begrip heeft. Wel heeft ze gevraagd de plechtigheid niet te verstoren. Vorig jaar werden er bij herdenkingen leuzen geroepen tegen de koning. De Catalaanse voorstanders van zelfstandigheid vinden dat de koning excuses moet aanbieden voor zijn harde veroordeling van de separatisten in een toespraak vorig jaar.

 

BUZZR