CDA hangt in snoeihard rapport vuile was buiten

CDA rapport commissie Spies
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

In scherpe bewoordingen krijgt het CDA-bestuur, het campagneteam en kandidaat-Kamerleden ervan langs in een snoeihard rapport over de laatste verkiezingen. ,,Het CDA heeft van zichzelf verloren”, schrijft de commissie-Spies in het rapport ‘Zij aan zij werken aan herstel’

Het complete CDA-bestuur, waarvan de voorzitter Rutger Ploum na de verkiezingen al meteen zijn biezen heeft gepakt, stapt op naar aanleiding van de conclusies. De huidige partijleider Wopke Hoekstra, die niet bij de presentatie was in verband met een vergadering in Venetië, wordt ontzien in het rapport.

Het CDA is, zoals wordt vast gesteld, een partij die de laatste periode werd gedomineerd door ‘interne strijd, eigen belang, gebrek aan onderling vertrouwen en aan bestuurlijk leiderschap”.

Ook de omstreden leiderschapsverkiezing wordt met de vloer gelijk gemaakt. Niet meer doen in de toekomst, is het devies over een dergelijke procedure die de partij en kandidaten schaadt. Bovendien bleek ook de samenstelling van de kandidatenlijsten een wanorde, waardoor ook goede kandidaten afhaakten.

Volgens de commissie heeft de partij maar weinig perspectief als het roer niet radicaal omgaat.

De partij vergrijst en moet zich richten op nieuwe thema, die ook jongeren in de grotere steden aanspreken, zoals klimaat, zorg en duurzaamheid. Spies ziet ook kansen op thema’s als ‘jonge gezinnen, familiebedrijven en bestaanszekerheid.”

Het bestuur heeft maatregelen genomen tegen medewerkers die zich beledigend hebben uitgelaten over Pieter Omtzigt. Een personeelslid van de Tweede Kamerfractie is berispt en als er sprake is van herhaling is het ‘einde verhaal’, aldus interim voorzitter Van Rij. Met anderen binnen de partij wordt nog gesproken.

Tags

CDAMARNIX VAN RIJPIETER OMTZIGTWOPKE HOEKSTRA

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck