Chaotische uitrol boosterprik

Chaotische uitrol boosterprik
Door: Charlotte Wijnen
29-11-2021

De boostervaccinatie voor 80-plussers worden sinds vorige week donderdag gezet en de GGD nodigt mensen uit 1939 uit. Maar mensen die in het jaar 1941 zijn geboren, hebben vaak ook al de leeftijd van tachtig jaar bereikt. Toch mogen zij nog niet bellen.

Partners hebben voorrang

De boostervaccinatie is gestart. Het doel is om zoveel mogelijk ouderen voor het einde van het jaar een booster te kunnen bieden. Mensen met de leeftijd van tachtig jaar of ouder mogen als eerste de afspraak inplannen.

De GGD nodigt mensen uit die geboren zijn in het jaar 1939 of eerder. Partners mogen ook meteen mee voor een boostervaccinatie, mits zij minimaal 60 jaar oud zijn. En dat is opmerkelijk, omdat veel mensen die in het jaar 1941 geboren zijn, ook al de leeftijd van tachtig jaar hebben bereikt. Partners die twintig jaar jonger kunnen zijn hebben dus voorrang op mensen die geboren zijn in 1941.

110.000 afspraken gepland

Inmiddels heeft het RIVM al 400.000 uitnodigingen verstuurd en zijn er 43.000 boostervaccins bij 80-plussers gezet. Maar op dit moment staan er nog zo’n 110.000 afspraken gepland, zo is te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Ook ziekenhuizen hebben deze week massaal vaccins besteld voor 300.000 medewerkers met patiëntencontact. Dertig ziekenhuizen worden per 6 december ingericht om 42.000 huisarts en ambulancemedewerkers te kunnen boosteren. Vanaf vandaag worden ook andere werknemers in de zorg met patiëntencontact uitgenodigd voor een booster.

De GGD en RIVM zeggen de komende weken alles op alles te zetten om zoveel mogelijk ouderen voor het eind van het jaar een booster te kunnen aanbieden.

Meer DenD