Charles en Camilla in Griekenland voor onafhankelijkheidsfeest

Door: DitjesDatjes
24-03-2021

Prins Charles is op zijn tweede buitenlandse trip sinds de uitbraak van het coronavirus een jaar geleden. Samen met zijn vrouw Camilla is hij woensdagavond in Griekenland aangekomen voor de viering van de tweehonderdste verjaardag van de onafhankelijkheid op 25 maart.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Charles en Camilla woonden in Athene een receptie bij in de onlangs heropende National Gallery of Greece. Daarna stond een officieel staatsdiner op het programma waar ook president Katerina Sakellaropoulou bij aanwezig was, net als de presidenten van Rusland en Frankrijk. Donderdag zal het koppel een kranslegging bijwonen bij het graf van de Onbekende Soldaat. Ook is er dan een traditionele militaire parade. In de avond vertrekken de prins en de hertogin van Cornwall weer naar huis.

Behalve de viering van de onafhankelijkheid van Griekenland zal ook de brexit aan de orde komen. Charles zal van de gelegenheid gebruikmaken de sterke band tussen het Verenigd Koninkrijk en Griekenland te benadrukken en teruggrijpen naar het verleden waarin het ook op steun kon rekenen van de Britten.

De Grieken kwamen in 1821 in opstand tegen het Ottomaanse bewind dat het land al sinds het einde van de vijftiende eeuw controleerde. Ze kregen deels steun van de Europese grootmachten die elk zo hun reden hadden om de Ottomaanse invloed op de Balkan in te perken. De strijd om onafhankelijkheid duurde uiteindelijk tot 1832, maar de Grieken houden de begindatum van de opstand aan als hun onafhankelijkheidsdag.

De tweedaagse reis van de royals leidde bij een deel van de Britse bevolking voor opgetrokken wenkbrauwen. Veel mensen vroegen zich af waarom Charles en Camilla wel mogen reizen, terwijl verder niemand vanwege de coronapandemie op vakantie mag. Omdat het gaat om een officieel werkbezoek vanuit de Britse regering geldt een uitzondering. Bovendien zijn beiden voor vertrek getest op het coronavirus.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD