Charles en Camilla vieren 200 jaar onafhankelijkheid Griekenland

Door: DitjesDatjes
25-03-2021

Griekenland viert donderdag dat het tweehonderd jaar geleden is dat de strijd om onafhankelijkheid van het Ottomaanse Rijk begon. De festiviteiten worden bijgewoond door internationale gasten als de Russische premier Michail Misjoestin. Namens het Verenigd Koninkrijk zijn prins Charles en zijn vrouw Camilla aanwezig.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Het programma begon met een plechtigheid op de Akropolis. Later volgde een legerparade waarbij ook gevechtsvliegtuigen uit de VS en Frankrijk overvlogen. De Amerikaanse president Joe Biden liet van zich horen via een videoboodschap, die is uitgezonden op de Griekse televisie. Hij sprak over de hechte relatie tussen de Verenigde Staten en Griekenland.

Charles, wiens vader Philip is geboren op Korfoe, prees de veerkracht die de Grieken toonden tijdens de economische crisis. Hij zei dat de wereld nu moet herstellen van de pandemie. “Misschien kunnen we iets leren van de moed, vastberadenheid en ambitie die is getoond in 1821”, zei de prins, die verwees naar het jaar waarin Grieken met succes in opstand kwamen tegen de Ottomanen.

Kranslegging

Het Britse Rijk, Rusland en Frankrijk kwamen de Grieken destijds te hulp. Prominenten uit die landen deden donderdag mee aan een kranslegging bij het graf van de onbekende soldaat. Het ging naast Charles en Misjoestin ook om de Franse minister van Defensie Florence Parly. De Britse premier Boris Johnson feliciteerde de Grieken via Twitter.

De plechtigheden in hoofdstad Athene gaan gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Er worden volgens een ingewijde zo’n 4000 politiemensen, drones en scherpschutters ingezet.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD