Charles III benoemd tot koning

Door: Lola van Leeuwen
10-09-2022

Zaterdag is Charles (73) officieel tot koning uitgeroepen tijdens een plechtigheid in St. James’s Palace in Londen. Dit is de eerste keer dat deze ceremonie op live televisie wordt uitgezonden en gebeurt tijdens een bijeenkomst van de Accession Council.

Om 11.00 uur Nederlandse tijd vond de bijenkomst plaats. Hierbij legt de koning een persoonlijke verklaring af over het overlijden van zijn moeder en koningin, Elizabeth. Daarnaast verklaart hij onder ede de Church of Scotland te behouden gezien er in Schotland een verdeling is tussen kerk en staat.

‘Lang leve de koning’

Onder meer koningin-gemalin Camilla, prins William, de aartsbisschop van Canterbury en York, Lord Chancellor Brendon Lewis en premier Truss ondertekenen de proclamatie. Koning Charles woont pas het tweede deel van de plechtigheid bij. Hij legt de verklaring en een eed af en William en Camilla zijn getuige wanneer Charles zijn handtekening zet.

De openbare proclamatie vanaf het Friar Court-balkon van St James’s Palace volgde rond het middaguur. Deze traditie gaat gepaard met een fanfare en saluutschoten die in Hyde Park en bij de Tower of London worden afgevuurd. ,,Lang leve de koning”, werd er uitgesproken.

Meer DenD