Chin. Ind. Rest. Kookboek uitgeroepen tot beste kookboek 2023

Advertentie
Chin. Ind. Rest. Kookboek van Danny Lee, Ka Fai Lee, Sun Li en Yan Ting Yuen is bekroond met het Food and Friends Gouden Kookboek 2023. Dat heeft boekenkoepel CPNB zaterdag bekendgemaakt. De publieksprijs ging naar Toetjesbijbel van oud-Heel Holland Bakt-winnaar Rutger van den Broek.
In Chin. Ind. Rest. Kookboek zijn alle klassieke recepten van het Chinees-Indische restaurant vastgelegd, van babi pangang tot de perfecte bami, van foe yong hai tot koe loe kai. Ook geeft het boek een blik achter de schermen van het ‘doorgeefluik’, met verhalen over de eigenaars van deze restaurants en zeventig jaar Chinees-Indische eetcultuur in Nederland.
De jury noemt het boek “met veel liefde gemaakt. Het biedt een ontroerend tijdsbeeld, maar ook een essentiële en unieke verzameling recepten”. Uit alle 71 kookboekinzendingen stelde de onafhankelijke vakjury een shortlist samen van zes genomineerden. Hierna boog een vakjury onder leiding van Nadia Zerouali zich over de lijst en heeft een keuze gemaakt.
Ook het publiek mocht stemmen. Meer dan 30.000 mensen gaven hun favorieten op de lijst door. De meeste stemmen van het publiek uit Nederland en België gingen naar Toetjesbijbel. Het boek van Rutger van den Broek is met meer dan driehonderd recepten een naslagwerk voor elke toetjessmulpaap. Van desserts met fruit in de hoofdrol tot een hoofdstuk vol pudding, en van Franse klassiekers tot toetjes van over de hele wereld.
BuzzE