Chinezen gekwetst door onsmakelijk Corona-lied bij Radio 10 dj Lex Gaarthuis

Lex Gaarthuis|Radio 10
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

In de Chinese gemeenschap is de afgelopen dagen met ontzetting gereageerd op het kwetsende Voorkomen is beter dan Chinezen van Luisteraar Toon op de muziek van ‘Wij vieren’ feest bij Talpa-zender Radio 10.

In het liedje dat twee dagen geleden op Radio 10 te horen was in de show van dj Lex Gaarthuis wordt opgeroepen om geen Chinees meer te eten in verband met mogelijke besmetting door het Corona-virus. Een Chinese restaurateur noemt het schandalig en er zou zelfs al een melding bij de politie zijn gedaan.

Gaarthuis vermaakt zich echter opperbest als het Coronaliedje, gemaakt op de muziek van ‘Wij vieren feest’ van carnavalszanger Arie Ribbens wordt afgespeeld. De DJ steekt zelfs zijn handen in de lucht en kan zijn lachen, netzoals zijn radiocollega, niet inhouden.

Tekst op muziek van Polonaise Hollandaise ‘Wij vieren feest’

Het liedje kreeg de titel ‘Voorkomen is beter dan Chinezen’:

,,Hé Jongens, dat virus dat neemt geen pauze, we motten dat niet hebben in ons land, het komt allemaal door die stinkChinezen, honderden dooje, het loopt nu flink uit de hand,

Corona, het was een lekker biertje, maar nou krijg ik de zenuwen dervan, bij twijfel moet je al in quarantaine en uit te nassie straks, als dat dus niet meer kan,

Vreet geen Chinees, dan heb je niets te vrezen, want voorkomen is beter dan Chinezen,

Niet dan wezen, Carona heb je zo, Ja en je mondkappie gaat dus niet af, het molt iedereen, dan is nou wel bewezen, en voorkomen is beter dan Chinezen,

Niets dan wezen, Corona hebbie zo, Kom op oma, anders wordt het platspuiten.”

Gaarthuis heeft gisteravond gereageerd en zijn excuses aangeboden. Volgens hem was het als satire bedoeld, maar is het achteraf een ‘inschattingsfout’ geweest en schiet het zijn ‘doel’ voorbij.

,,De afgelopen uren heb ik van een aantal mensen berichten ontvangen die mij aan het denken hebben gezet”, aldus Gaarthuis, die in de uitzending zichtbaar heel erg veel lol had toen hij naar het liedje luisterde.

Gaarthuis vervolgt: ,,We hebben in de late night show een satirische sketch uitgezonden van Rotterdamse Toon waarin een liedje te horen was over het Corona virus. Hierdoor voelen een aantal mensen zich gekwetst en dit raakt me en vind ik heel vervelend voor de mensen die dit aangaat. Het is (uiteraard) niet de bedoeling van Radio 10 en zeker ook niet van ons als makers van het programma om iemand te kwetsen met dit programma-onderdeel of te discrimineren. Dit zit niet in mij en zal er ook nooit zijn.”

,,Dit is bedoeld als satire, met een ontzettend vette knipoog. En wij maken ook bij satire en humor altijd een afweging of het z’n doel niet voorbij schiet en ik moet constateren dat dat hier voor een aantal mensen wel is gebeurd. Een inschattingsfout en iets waar ik mijn excuses voor aan wil bieden.”

Enkele reacties:

 Vertaling:

,,De radiopresentator juichte en zong een lied, zeggend dat het virus werd gebracht door de vuile Chinezen. Als ze niet willen worden geïnfecteerd door het coronavirus, blijf weg van Chinees eten. Later om 7 uur op 7 februari verontschuldigde Radio 10 radio DJ Lex Gaarthuis zich publiekelijk op persoonlijke sociale media. Ze denken dat het zwarte humor is. Maar in deze speciale periode wordt er gewoon geen rekening gehouden met de mensen die hebben geleden.”

Tags

ARIE RIBBENSCORONAVIRUSLEX GAARTHUISRADIO 10

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck