ChristenUnie wil koning terug in formatieproces

Door: DitjesDatjes
01-04-2021

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vindt het een goed idee om de koning weer een rol in het formatieproces te geven. Dat zei hij donderdag in het debat in de Tweede Kamer over de mislukte verkenning.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Segers vraagt zich net als andere partijen af of het “verstandig is om verkenners te hebben die zo dicht staan op de dagelijkse, Haagse politiek”. Maar een rol voor de koning, zoals voor 2012 gebruikelijk was, opperden andere partijleiders niet.

“Zou het niet beter zijn voor het proces om iemand te vragen die van buiten komt, die het tot de saaie essentie kan terugbrengen?”, aldus Segers, die daarbij de koning opperde. “Als iemand staat voor discretie en afstand, dan is het de koning. Daar hebben we al enige jaren ervaring mee en ik kan me geen ongemak herinneren als dit.”

De rol van de koning tijdens de formatie van een nieuw kabinet is tegenwoordig beperkt. Een meerderheid in de Tweede Kamer besloot in 2012 het formatieproces in eigen hand te nemen. Tijdens de laatste kabinetsformatie in 2017, de eerste sinds het koningschap van Willem-Alexander, is hij regelmatig op de hoogte gesteld over het verloop van de onderhandelingen.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD