Coach voetbalsters Australië vecht ontslag aan

SYDNEY – Amper vier maanden voor de start van het WK vrouwenvoetbal in Frankrijk rommelt het flink bij de Australische ploeg. Bondscoach Alen Stajcic werd onlangs ontslagen, maar de 45-jarige trainer legt zich daar niet zomaar bij neer. Op een persconferentie kondigde de emotionele Stajcic aan dat hij zijn ontslag gaat aanvechten.

”Ik zit hier om mijn naam en reputatie te herstellen, na bijna twintig jaar als voetbaltrainer te hebben gewerkt”, zei Stajcic, die de ‘Matildas’ sinds 2014 onder zijn hoede had. Hij haalde met de Australische vrouwen de kwartfinales op het WK 2015 en bij de Olympische Spelen van Rio 2016. ”Ik ben zonder reden ontslagen. Ik heb niets fout gedaan.”

De Australische bond FFA zette Stajcic vorige maand op straat. Aanleiding daarvoor was een evaluatie onder de speelsters en overige stafleden en een onderzoek van vrouwenrechtenorganisatie Our Watch. Onduidelijk bleef wat precies de reden was voor het plotselinge ontslag. Volgens de FFA is dat vertrouwelijk, wat tot heel wat speculaties leidde over mogelijk wangedrag van de bondscoach.

Stajcic wil zijn functie terug bij de ploeg die wordt gerekend tot de outsiders op het komende WK. ”We willen dat de waarheid naar boven komt in dit afschuwelijke verhaal”, zegt de gekrenkte trainer, die samen met de Australische vakbond voor voetbaltrainers een onafhankelijk onderzoek eist.

 

BUZZS