‘Coach voor Kamervoorzitter Vera Bergkamp’

Kamervoorzitter heeft coach nodig
Door: Lola van Leeuwen
23-11-2021

Een heuse coach zou Tweede Kamer-voorzitter Vera Bergkamp in twee sessies hebben klaargestoomd om te wennen aan haar nieuwe baan. De coach zou zijn betaald door de fractie van D66 in de Tweede Kamer.

Politiek commentator Wouter de Winther onthulde vanochtend de coaching van de Kamervoorzitter, die volgens hem in de Tweede Kamer al wordt vergeleken als het gaat om ordebewaking in het parlement met een van voorgangers Van Miltenburg. De VVD’ster leverde destijds roemloos en gedesillusioneerd de voorzittershamer in.

In de dagelijkse praktijk blijkt Bergkamp moeite te hebben te orde te bewaken en lijken de leden van de Tweede Kamer zich maar weinig aan te trekken van de voorzitter. Ook in hun gedrag en omgang laten sommige parlementariërs blijken dat het commentaar van Bergkamp weinig impact heeft.

De conclusie in de Telegraaf-column van De Winter is dat het Bergkamp vooralsnog ontbeert aan gezag. De Kamervoorzitter heeft vorige week aangekondigd dat ze met de fractievoorzitters willen praten over het ontsporen van debatten en hoe sommige fracties omgaan met het bashen via sociale media.

Bergkamp was een uitstekend Kamerlid en werd via politiek handjeklap de opvolgster van haar voorgangster Arib, die graag had willen doorgaan. Ze werd door vriend en vijand geroemd.

In de politieke crisis na de verkiezingen, waarin premier en VVD-voorman Rutte onder vuur kwam te liggen van onder meer D66’ster Kaag, stemde de VVD-fractie onverwacht voor de kandidatuur van D66’ster Bergkamp.

Meer DenD