Collectie LAM museum uitgebreid met spectaculair fotokunstwerk

Dirk Hardy, VIVARIUM, EPISODE 9: FREE DELIVERY, 2022, Collectie LAM museum, Lisse
Door: Jos La Grande
24-11-2022

Het LAM museum op Landgoed Keukenhof in Lisse voegt een groot fotokunstwerk van de Nederlandse kunstenaar Dirk Hardy (1989) toe aan de collectie. Het LAM museum spotte en kocht het werk tijdens de opening van kunstbeurs PAN. Het kunstwerk is een trompe-l’œil, een optische illusie van een bezorger van een fastfoodrestaurant.

Alsof je op een avond door het raam kijkt van een fastfoodketen. Met het kunstwerk hoopt Dirk Hardy kijkers aan het denken te zetten over onze consumptiemaatschappij en de positie van freelance bezorgers. 

‘Prikkelend’

LAM-directeur Sietske van Zanten: ,,Dit werk past perfect in onze internationale collectie rondom voedsel en consumptie. Het is prikkelend en misschien zelfs vrolijk op het eerste oog. Het trekt onmiddellijk je aandacht. Daarna ontdek je steeds meer details en misschien ook wel het minder vrolijke verhaal achter de bezorger.’ Het kunstwerk van Dirk Hardy is vanaf de kerstvakantie te zien in het LAM museum.”

Geen tijd te verliezen

Op het kunstwerk van Dirk Hardy wacht een bezorger aan een vieze tafel op de volgende rit. De regendruppels op zijn jasje en gigantische bezorgtas verraden het slechte weer. De fietslampjes aan zijn jas en op zijn tas branden nog: hij zit hier maar kort. Van thuis heeft hij een plastic bakje met een restje Nasi mee. Tussen de ene en volgende bezorging besteedt hij zijn tijd nuttig.

Net echt

Hoe echt het werk ook lijkt: vrijwel alles is bedacht en gemaakt door Dirk Hardy zelf. De kunstenaar werkte drie maanden fulltime aan het kunstwerk. Hij bouwde het decor, bedacht een fictief merk, produceerde de kleding en bezorgtas en de reclameposters. Een timmerman maakte de lijst naar een ontwerp van Dirk Hardy, zodat het op het oog een raamkozijn is.

Dirk Hardy

Dirk Hardy (1989, Boxtel) woont en werkt in Den Haag. Hij studeerde Architectuur aan de Technische Universiteit Eindhoven en Fotografie aan de Rotterdamse Willem de Kooning Academie. In 2019 had hij zijn eerste grote internationale tentoonstelling op het Zwitserse Photo Basel. Dit najaar heeft hij een tentoonstelling in de Duitse Leica Galerie Konstanz.

Dirk Hardy is trots op de aankoop van het LAM museum: ,,Ik ben ontzettend blij dat dit werk zijn thuis gaat vinden in het LAM museum. Het onderwerp gaat me enorm aan het hart, en het is heel waardevol dat dit verhaal zichtbaar zal zijn in het LAM.”

Meer DenD