Collectie Zeg ‘ns Aaa gaat naar Beeld en Geluid

Door: DitjesDatjes
14-11-2019

Scenarioschrijver en acteur Chiem van Houweninge heeft een deel van zijn collectie overgedragen aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De schenking bestaat onder andere uit audiovisueel materiaal, scripts, fotografie en draaiboeken van Zeg ‘ns Aaa en Oppassen!!! en het papieren productie-archief van zijn bedrijf Blue Horse Productions.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Dat hebben zij donderdag gemeld. Van Houweninge is een van de meest succesvolle scenarioschrijvers van de Nederlandse televisie. Hij studeerde in 1969 af aan de Amsterdamse toneelschool. Tijdens zijn acteerwerk bij het Nieuw Rotterdams Toneel, het Amsterdams Toneel en het Publiekstheater legde hij zich steeds meer toe op het schrijven van televisiescenario’s.

De scenarist is met name bekend van de succesvolle comedyseries Zeg ‘ns Aaa (1981-1993) en Oppassen!!! (1991-2003). Beide series wonnen een Gouden Televizier-Ring.

In 1991 richt Van Houweninge zijn eigen productiebedrijf Blue Horse Productions op. Met dit bedrijf neemt hij meerdere eigen producties op zoals Oppassen!!!, Bergen Binnen en de politieserie Luifel & Luifel. Van Houweninge’s echtgenote Marina de Vos is een van zijn vaste scenarioschrijfsters.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD