Color Purple in nieuw musicaltheater A’dam

25

AMSTERDAM – Producent OpusOne opent komend voorjaar op de NDSM-werf in Amsterdam een nieuw pop-upmusicaltheater. In een loods op de werf wordt een maand lang de hitmusical The Color Purple gespeeld. Het is de eerste keer dat het stuk in Nederland te zien is. De hoofdrol is voor het jonge talent Naomi van der Linden, zo maakte OpusOne donderdag bekend.

Het is de vierde voorstelling van het productiehuis. OpusOne voerde de afgelopen zomers met veel succes Nederlandse versies van Kiss of the Spider Woman, Sweeney Todd en Bridges of Madison County op. Deze voorstellingen werden naderhand ook in het land gespeeld.

The Color Purple vertelt de levensverhalen van drie zwarte vrouwen in het zuiden van Amerika in de jaren dertig. Hoofdpersoon Celia wordt door haar vader misbruikt en op jonge leeftijd uitgehuwelijkt. Door mishandeling, armoede en racisme beschikt ze over weinig gevoel voor eigenwaarde, tot ze bevriend raakt met een zangeres die haar laat geloven in haar eigen kracht.

Broadway

De musical is gebaseerd op het boek waarmee Alice Walker in 1983 de Pulitzer Prize won. Regisseur Steven Spielberg verfilmde dit boek in 1985 met Whoopi Goldberg en Oprah Winfrey in de hoofdrollen. De film werd beloond met elf Oscarnominaties, waaronder die voor beste film en beste actrice.

The Color Purple stond tussen 2005 en 2008 op Broadway en ontving elf Tony Awards, waaronder die voor Beste Musical. Na drie succesvolle Amerikaanse tournees opende een vernieuwde versie in 2013 in Londen en vervolgens in 2015 opnieuw in New York. Deze vernieuwing, met Jennifer Hudson en Cynthia Erivo in de hoofdrollen, sleepte nog eens twee Tony Awards in de wacht.

De regie en vertaling van de Nederlandse versie is in handen van Koen van Dijk. The Color Purple is vanaf 12 april tot en met 14 mei 2018 te zien in de NDSM Loods in Amsterdam-Noord. De kaartverkoop is donderdag van start gegaan.

 

BuzzE