Column Maaike december

Door: DitjesDatjes
27-11-2018

Slecht voor het milieu 

 Het is al de derde dag dat mijn jongste me ermee confronteert. In de badkamer, zegt ze, terwijl ze zelf op de plee zit,,Weet je dat het heel slecht voor het milieu is?”,, Wat?”, vraag ik  ,,Dat je de douche zo lang aan laat staan.” Ik heb net de kraan aangedraaid en ik wacht tot het water op temperatuur is. Ik ga er echt niet onder als het ijskoud is, zeker niet in de winter. 

Als ze minuten later haar vieze kleding in de was stopt zucht ze: ,,Straks staat Nederland wel onder water.,, Lieverd hoe kóm je hier toch bij?” Het milieu is ineens overal.   

,,Het thema op school was duurzaamheid. We lazen uit het Energieboek. Nu droom ik elke nacht dat de wereld vergaat.” zegt ze sip. Ik vind milieubewustzijn helemaal prima, maar deze dramatiek mag een tandje minder. Voor het naar bed gaan vertel ik mijn dochter een verhaal. Dat ik vroeger ook bang was voor het gat in de ozonlaag. Dat we er niks mee over horen omdat er iets aan gedaan is. ,,Dat we aan het milieu moeten denken is een ding dat zeker is, maar jij hoeft niet bang te zijn dat de wereld morgen vergaat”, probeer ik geruststellend. 

,,Ok mam. Maar als jij later oud bent moet ik wel kunnen ademen, hé? En ik wil geen huis dat onder water staat. 

,,Dat hoeft niet lieverd. Maak je geen zorgen” Ik geef haar een kus op het voorhoofd. ,,Welterusten, schat zeg ik. En bedankt Energieboek! 

Dat vind ik leuk 

Gedachteloos luister ik naar muziek van mijn koptelefoon terwijl ik door de stromende regen loop om boodschappen te doenIk ben vrolijk en laat me door de regen me niet beïnvloeden. Bij de supermarkt moet ik naast de mandjes wachten omdat iemand anders me voor is. De jongeman staat gebukt en draait zich om. Ik glimlach. Hij reikt me het lege mandje, dat hij net gepakt heeft, aan. ,,Alstublieft”, zegt hij. ,,Dank je. Wat aardig! ,,Gaat het?” Hij kijkt me bezorgd aan. ,,Ja, hoezo?” mompel ik verbaasd. ,,Oh, ik dacht dat u gehuild had want uw mascara is helemaal uitgelopen.” 

 

Meer DenD