Column: Omroep Max heeft recht van bestaan dankzij Hendrik Groen

Door: DitjesDatjes
17-11-2017

Het publiek snakt naar Nederlands drama. De glansrollen van Kees Hulst en André van Duin in de serie ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’ staan garant voor kijkplezier van miljoenen landgenoten.

Ondanks het succes van Netflix en het nogal simpele, Hollandse krimigeweld, zoals bij Flikken en Penoza, raakt Omroep Max met Toen was geluk nog heel gewoon, Dokter Deen en nu met Hendrik Groen – met bijna 2 miljoen kijkers – een snaar bij de Nederlandse bevolking.

Met acteurs die meer kunnen dan alleen acteren met de auto-cue en via de herkenbare verhaallijnen hun werk doen. Bij de series van Omroep Max toveren ze bovendien een glimlach op de gezichten van de kijkers en – ondanks dat er zich soms dramatische gebeurtenissen zich afspelen – houd je er altijd een goed gevoel aan over.

Liefde

Zoals ‘liefde overwint alles’, ‘vertrouw maar op je familie’ en ondanks de gevorderde leeftijd: ‘plezier is weggelegd voor iedereen’.

Zelfs als je zit opgesloten in zo’n ouderwets ‘bejaardentehuis’ in Amsterdam-Noord. Voor het eerst beschreven in het Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¼ jaar door de voormalige bibliothecaris Peter de Smet. Zijn naam werd pas enkele jaren geleden bekend na talloze speculaties over de identiteit van de schrijver van de succesvolle dagboeken.

Evenals zijn hoofdpersoon in de serie, magistraal gespeeld door acteur Kees Hulst, zit auteur De Smet niet te wachten op publiciteit. Hij treedt dus niet in schijnwerpers, zoals al die anderen die vanwege hun hijgerige promotietoer aanschuiven bij elke radio- en tvshow die op de stoep staan om hun uitzendingen te vullen met nieuwe boeken, series en films om hun armoedige redactie te maskeren.

Boek

Honderdduizenden gingen er van Hendrik Groen over de toonbank. Vorig jaar was er zelfs de Publieksprijs voor het Nederlandse Boek voor Hendrik Groen. Binnenkort ook in het theater. En is er nu dan het succes op televisie. Baldadige ouderen die naar een kookcursus gaan, naar het casino, die de leiding van het verzorgingscentrum de maat nemen en die bewijzen dat je ook op oudere leeftijd hartstikke verliefd kan worden.

Vanzelfsprekend wordt de andere kant van het leven in het tehuis ook belicht. De benepenheid vaak, het kleine leventje, de sleur en de fysieke ongemakken.

Niemand hunkert om ooit in zo’n verzorgingstehuis als dat in Amsterdam-Noord terecht te komen. De serie Hendrik Groen is bepaald geen reclame voor de bewoners en de gang van zaken achter de eletrische voordeur. Maar als je het geluk hebt dat je kunt aansluiten bij Evert (Andrë van Duin), Eefje (Olga Zuiderhoek) en Grietje (Coby Timp) dan heb je al het geluk van de wereld.

Echte vriendschap overwint alles!

 

 

 

 

 

Meer DenD