Column Rob Goossens: ‘Geen Yvonne zonder spionnen’

Rob vindt Yvonne helemaal niks
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Rob Goossens

Ik zal niet de enige zijn die de wenkbrauwen fronste toen Yvonne Coldeweijer aankondigde dat ze het helemaal anders gaat doen. De vrouw die voorheen aan de lopende band BN’er-reputaties publiekelijk tot sterrenstof verhakselde, haalde touwladder op om zich vanuit haar spreekwoordelijke boomhut te gaan richten op betalende lezers. 

Nu lijkt het mij dat Coldeweijer in het algemeen snel verveeld raakt in het leven, maar dat ze op deze manier al binnen drie jaar de relatie met haar ‘spionnenleger’ op de helling zou zetten – nee, dat had ik zeker niet verwacht.

Een paar gekken

Haar kracht is altijd die immense achterban geweest, in de eerste plaats omdat het hebben van veel lezers automatisch voor macht zorgt. Daarnaast zijn er bij achthonderdduizend volgers altijd wel een paar gekken te vinden die een nieuwe jas of broek van haar eigen merk willen kopen. Maar het belangrijkste: zonder die spionnen had ze helemaal geen nieuws gehad. Coldeweijer is immers geen Forrest Gump die toevallig altijd ter plekke is als de wereldgeschiedenis zich aandient. Ze heeft simpelweg een dankbaar leger aan informanten, dat haar vanuit alle uithoeken op de hoogte houdt over het wel en wee van ‘s lands sterren.

Tapijtbombardement

Die informanten deden dat weliswaar altijd gratis, maar zeker niet belangeloos. Zij hoorden hoe hun nieuwtjes vaak nog geen uur later op het dorpsplein werden voorgelezen en dat geeft een kick. Die krijg je niet als de omroeper van de ene op de andere dag besluit om naar een nagenoeg uitgestorven bos te verhuizen. 

Zelf vindt Coldeweijer ongetwijfeld dat zij niemand iets verschuldigd is. Maar er is wel degelijk een onuitgesproken pact waarbij de spionnen hun ogen en oren openhouden om in ruil gratis te mogen meegenieten terwijl BN’ers op een tapijtbombardement getrakteerd worden.

Niets menselijks

Waarom heeft Coldeweijer dat pact opgeblazen? Begint de verveling na drie jaar juicen te knagen? Vinden haar nieuwe buren het niet zo chic dat nota bene een sapkoningin het mooiste huis in de straat heeft? Ik zou me als spion behoorlijk belazerd voelen. 

Bijzonder genoeg heeft Coldeweijer dit geintje al eens eerder geflikt, maar dan andersom. Ze hád namelijk al een kanaal met exclusieve nieuwtjes voor betalende abonnees, maar dan naast haar hoofdkanaal. Nadat ik had besloten om donateur te worden – ook mij is niets menselijks vreemd – droogde prompt de stroom aan nieuws op. Een maand later kondigde ze aan dat ze er helemaal mee kapte en zich exclusief op haar open kanaal zou richten. Mijn geld heb ik natuurlijk nooit teruggezien. 

Gelddrukkerij

Over geld zal Coldeweijer zich verder geen zorgen hoeven te maken, trouwens. Ook met de 4300 abonnees die ze op het moment van schrijven heeft, komt er bijna €40.000 per maand binnen. Als je bedenkt dat hiervoor amper een half procent van haar oorspronkelijke achterban de portemonnee heeft getrokken, snap je dat haar nieuwe kanaal bijkans een gelddrukkerij voor haar is. 

Maar ja, het gezegde luidt niet voor niets: geen Yvonne zonder spionnen. Willen al die mensen nog wel net zo gretig informatie delen met haar als voorheen? Afgaand op een recent schandaal rondom Thomas Berge, houd ik mijn hart vast. Ditmaal werd ze door werkelijk alle showrubrieken en collega-juicekanalen ingehaald met nieuwe geruchten en feiten over de volkszanger. Alsof Max Verstappen ineens kansloos zijn rondjes achterin het veld reed. 

Goede manieren

Met één ander scenario moeten we nog wel rekening houden. Coldeweijer heeft een vent en een kind, een prachtig huis en een bankrekening die voorlopig nog steeds sneller aangevuld wordt dan dat ze hem kan plunderen in de PC Hooftstraat. Alle reden om het überhaupt allemaal niet meer zo interessant te vinden. 

Maakt dat haar actie netjes? Zeker niet. We hebben alleen drie jaar lang gezien hoe ze zonder pardon over de ene na de andere BN’er heen walste. Iets zegt me dat goede manieren wel het allerlaatste is waar zij zich druk om maakt. 

Tags

YVONNE COLDEWEIJER

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck