Column Rob Goossens: ‘Yvon Jaspers, het is mooi geweest’

Rob is helemaal klaar met Yvon Jaspers
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Rob Goossens

Wie  Boer Zoekt Vrouw (BZV) ziet, zou zeggen dat het programma speciaal is gemaakt voor Yvon Jaspers. Tegelijkertijd houdt het programma haar al bijna twintig jaar gevangen in een gouden kooitje. Hoogste tijd om de arme presentatrice eens vrij te laten, zo lijkt ze zelf ook te vinden. 

Je doet iets goed in het leven als je 1,7 miljoen kijkers scoort en mensen reageren met ‘oh, dat is weleens meer geweest he?’ Het overkwam Yvon Jaspers toen het nieuwe seizoen van de internationale BZV dit najaar begon en voor de verandering eens geen 3 miljoen mensen voor de buis zaten.

Eerlijk gezegd heb ik die aantallen nooit begrepen. Het programma is namelijk best wel saai. Om het nog een beetje spannend te houden, probeer ik tijdens de brieven-aflevering met een blocnote bij de hand te voorspellen wie er uiteindelijk iemand gaan vinden. Alles daarna kijk ik met halve aandacht, om tijdens de bijpraat-aflevering aan het eind mijn notities er weer bij te pakken. Éven checken hoe ver ik er deze keer vanaf zat. Drie goed? Niks mis mee!

Yvon vond een andere manier om het een beetje leuk te houden. Ze lanceerde ze in 2012 een eigen servies dat ze tot in De Wereld Draait Door mocht komen aanprijzen. De lijn werd een regelrecht PR-fiasco omdat haar kijkers zo’n commerciële deal totaal niet bij haar vonden passen. Tot overmaat van ramp kreeg DWDD ook nog eens een stevige boete wegens sluikreclame. ‘Dan maar échte reclame’, moet Yvon hebben gedacht, waarna ze zich voor veel geld liet inhuren door veevoederbedrijf For Farmers. Helaas werkt het zo niet bij de publieke omroep. Onder meer haar collega Arjen Lubach wond zich op over de opmerkelijke samenwerking, waarna Yvons spreekwoordelijke autootje wederom op zijn kop in de spreekwoordelijke sloot belandde. Mokkend leverde ze de schnabbel in. Plannetje mislukt.


Een grotere kwelling kan ik me bijna niet voorstellen: gevangen in een programma dat volop commerciële kansen biedt die je helemaal niet kunt aangrijpen omdat je nu eenmaal een publieke omroep-gezicht bent. En dan moet arme Yvon ook nog eens toezien hoe B&B Vol Liefde de kroon heeft overgenomen voor het belangrijkste datingprogramma op de Nederlandse televisie. De enige troost die ik Yvon in deze barre tijden te bieden heb: In tegenstelling tot BZV heeft B&B geen presentator, en die werd wel degelijk gemist. Kijk naar Walter in Frankrijk en Martijn in Thailand, de B&B-houders die nauwelijks hun best deden voor hun logées. Was er maar een presentator geweest om deze onbeschofte mannen een pak rammel te geven. 


In BZV kan dat wel, maar helaas blijkt deze buitenkans om uit te blinken niet aan Yvon Jaspers besteed. Waar het normaal de boeren zijn die dichtklappen, is het dit seizoen de presentatrice die haar rol compleet lijkt te zijn vergeten. Op zijn minst had ze boerin Bernice een wake-up call kunnen geven. Want heel lekker liep het geen moment bij de jonge ‘Zweedse’ boerin en die laat het allemaal gebeuren. 
,,Waar wacht je op?”, zou de oude Yvon gezegd hebben. Nu hoorden we haar tegen een snotterende Bernice zeggen dat ,,de mannen haar toch wel leuk vonden”. Nou, met zulke antimotivatie heb je geen presentator meer nodig. 


De grote vraag is: was dit een foutje? Met andere woorden: vergat de vakvrouw Yvon Jaspers, die al bijna twintig jaar feilloos aanvoelt wat haar boeren nodig hebben, ineens om een jonge vrouw te helpen die hunkert naar liefde? Of zou dit heel misschien een subtiel signaal zijn aan haar werkgever KRO-NCRV, dat ze het programma eigenlijk wel gezien heeft en haar vrijheid terug wil? Haar manier om te zeggen: stuur de stagiair maar, ik ga iets anders doen? 


Ik vermoed het laatste, en eerlijk gezegd zou ik haar volkomen begrijpen. Als wij, de kijker, het na dertien seizoenen allemaal wel zo’n beetje gezien hebben… Dan moet dat voor haar toch al helemáál het geval zijn. Laat die arme vrouw wat hobbyen op haar lapje landbouwgrond, het boerenbont in de servieskast herschikken en lange wandelingen maken met de hond. Verder natuurlijk ook gewoon lekker harken bij de veevoederindustrie, want nu kan dat. En terwijl ze een extra dikke terreinwagen staat uit te zoeken, kan de dealer haar nog net horen mompelen: ,,F*ck Arjen Lubach. Tante Yvon is eindelijk vrij!” 

Tags

ROB GOOSSENSYVON JASPERS

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck