Columnisten snoeihard voor John de Mol: ‘kijkcijfergajes’ en ‘hielenlikkers’

De Mol snoeihard
Door: Jos La Grande
22-01-2022

Mediamagnaat John de Mol kan vandaag beter niet de kranten lezen, want de columnisten zijn snoeihard. Van Nausica in De Telegraaf, Angela de Jong van het AD, Loes Reijmer van De Volkskrant tot en met Youp van ’t Hek. Ze twijfelen aan de geloofwaardigheid van de tv-producent die 10 jaar verantwoordelijk was voor de bedrijfscultuur van The Voice of Holland.

Youp van ’t Hek voorspelt het einde van John de Mol: ,,We kijken naar het einde van een tijdperk”, aldus Van ’t Hek in NRC, die schrijft dat er sprake is van ‘een nationale ontmaskering van de kuttenknijpersclub van John de Mol. ,,Wat een vals gekraai. Lang geleden dat ik iemand openlijk zoveel brokken hoorde jokken. In 2019 had John één klacht gehoord over zijn zwager en hij heeft de smeerlap toen onmiddellijk alle hoeken van zijn kamer laten zien.”

Machtswisseling in medialand

Elders in dezelfde krant staat ook een zeer pijnlijke opmerking voor De Mol. Daar wordt vastgesteld dat er sprake is van een ‘machtswisseling in medialand’. ,,Een professioneel slordig bebaarde programmamaker met een oorringetje in en een Nirvana-shirt aan confronteerde de zongebruinde, door veertig jaar succes gelouterde mediatycoon.”

AD-columniste Angela de Jong roemt de moed van de Talpa-vrouwen die De Mol ter verantwoording hebben geroepen over zijn statement dat vrouwen zich moeten melden bij seksueel wangedrag. Op de Voice-vloer gaat het om vier vermeende gevallen. De advertentie in haar eigen krant geeft haar hoop.

Inwisselbaar

Ze stelt dat het voetvolk volgens De Mol inwisselbaar is. ‘Heb je wat te zeuren? Voor jou tien anderen’, zou de Talpa bedrijfscultuur zijn. ,,En daarbij herinnert de ingelijste advertentie me er tot in lengte van dagen aan dat een stel anonieme vrouwen méér bereikte dan een paar bekende, maar uiterst treurige hielenlikkers.”

Columniste Nausica Marbe over De Mol in De Telegraaf van vanochtend: ‘Zijn reactie in de YouTube-uitzending van Boos (die deze week beschuldigingen van seksuele intimidatie, aanranding en verkrachting aan het adres van respectievelijk Jeroen Rietbergen, Marco Borsato en Ali B bracht) liet precies die mentaliteit zien waardoor misbruikte vrouwen niet naar voren durven komen.’

Tot zijn nek in…

Loes Reijmer columniste van De Volkskrant ontdekte een mentaliteit bij De Mol van ’t zal allemaal wel’. ,,Hier zat een man die zich nog nooit had verdiept in seksueel grensoverschrijdend gedrag, ook al leidt hij al decennialang een media-imperium. Een man die het zelfs nu niet nodig had gevonden een deskundige te raadplegen, in voorbereiding op het interview. Een man, kortom, voor wie de kwestie The Voice abstract bleef, ook al zat hij er tot zijn nek in.”

Trouw schrijft over de bedrijfscultuur bij Talpa: ‘De familie De Mol heeft veel meer lijken in de kast.’

Meer DenD