Compassie met verdriet Elizabeth

begrafenis koningin Elizabeth
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Daar zat ze dan, helemaal alleen in de St. George kapel. In het hoekje van de kerkbank het dichtst bij de baar van haar overleden echtgenoot: Queen Elizabeth.

De eenzaamheid zelve. Haar familie heeft zich verspreid in de kapel tijdens deze uitvaartdienst, waarover een coronasluier ligt gedrapeerd. Het Britse volk leeft mee, maar na het zien van de tv-reportage met een aantal spaarzame BBC-beelden van Elizabeth, eenzaam en alleen, pinkten de Britten een traantje weg.

Ze leerde haar Filip al op haar 13e kennen. Samen waren ze bestand tegen alle stormen die het Britse koningshuis teisterden. Van Diana tot en met Andrew. Tegen de orkaan des doods is niemand bestand.

Alle voorpagina’s van de Britse kranten tonen vandaag grote compassie met Elizabeth. Haar moed en ijzige wil om haar plicht te doen is onvoorstelbaar groot. Haar directe familie liep in processie achter de Range Rover met daarop de kist van Filip. Elizabeth sloot achteraan in haar Rolls Royce, ze droeg een mondkapje.

Nog geen uur duurde de indrukwekkende uitvaartplechtigheid. Zo heeft Philip het gewild. Want de prins had alles tot in detail voorbereid. Het was een koninklijke begrafenis, maar nooit eerder zo intiem en zo sober uitgevoerd.

De beelden van de eenzame koningin Elizabeth vliegen de wereld rond. De betekenis van de prins voor Groot-Brittannie en de Gemenebest-landen blijkt veel groter te zijn geweest dan iedereen hiervoor had aangenomen. Filip was ook in zijn familie de verbindende factor.

Ga er maar aan staan. In de processie met voorop de stijve Charles. De 71-jarige kroonprins moet ooit zijn moeder opvolgen. Prinses Anne, die haar eigen weg volgde en prins Andrew met zijn escapades in de Verenigde Staten waarvoor hij mogelijk nog verantwoording moet afleggen.

Achterin de rij prins Harry. Het zwarte schaap, de afvallige, de brutale. Hij liet zijn familie als een baksteen vallen. Harry koos voor Meghan, die thuis voor de televisie toekeek naar de familie die ze beschuldigde. Ook zij zag de oma van haar geliefde Harry in eenzaamheid haar verdriet verwerken. Geen arm om haar schouder, elk ander menselijk contact ontberend.

Elizabeth is van staal. Dat wisten we al. Sterker dan wie ook. Hoe moet het straks verder met de Britse monarchie als ze straks – God behoedt Groot-BrittanniĆ« – er niet meer is?

Tags

begrafenisfuneralKoningin Elizabethperins Charlesprins FlipPrins HarryPrins WilliamPrinses Anne

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie