Componist ‘Efteling-muziek’ krijgt eindelijk vergoeding

Efteling
Door: Lies Jansen
14-07-2020

Maarten Hartveldt componeerde in 2004 muziek voor sprookjespark De Efteling. De typerende muziek leverde de componist niet op wat hij had gehoopt. Hij kreeg ‘slechts’ €198 per jaar voor muziekjes op het parkeerterrein. Dit terwijl zijn muziek dertien jaar lang overal in het park te horen was. ,,40 procent van de muziek in de Efteling is mijn muziek”, aldus de componist. Na jaren van juridisch geschil met auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra, heeft hij gedeeltelijk gelijk gekregen. 

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Mensen in creatieve industrie worden misbruikt

Zo krijgt de componist aanvullende vergoedingen vanaf het jaar 2011. Maar het blijft niet bij De Efteling. Ook krijgt de componist een vergoeding voor Toverland in Sevenem vanaf 2013. Maarten geeft aan het niet voor het geld te doen: ,,Het gaat er mij om dat mensen misbruikt worden in de creatieve industrie. Daar wil ik aandacht voor.”

‘Ton per jaar’

Maarten won in 1996 een Edison Klassiek en werd genomineerd voor een Grammy Award. Om hoeveel euro vergoeding het nu gaat is niet duidelijk. De componist gaf ooit eerder aan dat hij een ton per jaar zou moeten krijgen. 

Meer DenD