Corona kost bioscopen banen, sector blijft perspectief zoeken

Door: DitjesDatjes
27-01-2021

De Nederlandse bioscopen hebben het afgelopen jaar door de coronacrisis afscheid moeten nemen van tussen de 750 en duizend werknemers. Dat meldde Gulian Nolthenius van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) woensdag tijdens een digitaal gesprek met koning Willem-Alexander.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Het gaat veelal om studenten en jongeren die parttime in de bioscopen werkten. In totaal zijn er rond de 4500 mensen werkzaam in de bioscoopbranche. De sector is zwaar getroffen door de coronacrisis. Bioscopen moesten in totaal bijna vijf maanden de deuren sluiten en mochten in de zomer maar tientallen bezoekers per zaal ontvangen. Dit zorgde ervoor dat de omzet en het aantal bezoekers kelderden.

De bioscoopbranche pleit voor maatwerk als de bioscopen na deze lockdown weer de deuren mogen openen. “Als we een op de drie stoelen kunnen vullen, kan het net uit”, stelde directeur Jacques Hoendervangers van Pathé, de grootste exploitant van Nederland.

Verliezen dempen

Hij pleitte er tijdens het gesprek namens alle bioscopen voor dat de buffetten dan ook weer open mogen zodat de bioscopen popcorn en cola kunnen verkopen. “Dat dat in het najaar niet meer mocht, was een grote financiële klap voor de sector. We halen een aanzienlijk deel van onze inkomsten uit die verkoop.” De filmsector gaf eerder bij de presentatie van de jaarcijfers al aan dat de overheid te weinig meedacht over maatwerk om de sector te steunen.

Pathé voerde een grote reorganisatie door om ervoor te zorgen dat het voortbestaan van de bioscopen niet wordt bedreigd. Maar het is logisch dat de theaters op dit moment verlies draaien, stelde Hoendervangers. Het bedrijf heeft onder meer een lening afgesloten om de verliezen door de coronacrisis te dempen.

Veel theaters hebben tijdens de eerste lockdown tijd en geld geïnvesteerd in achterstallig onderhoud, vertelde de Pathé-baas. “Maar dat is nu wel allemaal gebeurd”, aldus Hoendervangers. “Het is soms lastig voor de personeelsleden om de spirit erin te houden. Na elke persconferentie van Rutte proberen we toch weer een positief perspectief te vinden om de moed er in te houden. Maar de laatste loodjes wegen erg, erg zwaar.”

 

BuzzE

 

 

Meer DenD