Corona Vandaag woensdag 1 april

Corona Vandaag woensdag 1 april 2020
Door: Tanja Brouwer
01-04-2020

LAATSTE NIEUWS CORONA VANDAAG:

  • RUTTE: MORGEN PRATEN OVER DUITS TOERISME NAAR DE KUST
  • 134 NIEUWE STERFGEVALLEN EN 447 ZIEKENHUISOPNAMES
  • HEMA IN DE PROBLEMEN (FD)
  • RIVM: VERSPREIDINGSKRACHT NEEMT AF

Gouverneur Ron DeSantis ligt onder vuur

Tot afgelopen weekeinde waren er nog talloze feestjes aan de stranden van Florida. Zogeheten ‘springbreakers’, jongeren die zich uitleefden. Tegelijkertijd wonen er in de zuidelijke staat een recordaantal senioren. Gouverneur Ron DeSantis heeft zich tot voor kort zich schuil gehouden, maar uiteindelijk kwam hij met het advies om thuis te blijven in verband met de dreigende corona-besmettingen. DeSantis wordt gezien als een Trump-adept. De president leek tot aan eergisteren ook niet overtuigd van de ernst van de situatie.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Competitie uitspelen tot 3 augustus?

Het voetbalseizoen afmaken, zelfs tot 3 augustus van dit jaar. Dat is voorlopig het standpunt van de KNVB. Dus geen besluit nu om uit te gaan van de huidige stand, maar hervatting van de competitie op het moment dat het coronaspook is verdwenen. Het is een aanbeveling van de UEFA die wordt gevolgd. Voorlopig wordt er niet gespeeld tot 1 juni van dit jaar, zoals het kabinet heeft besloten. KNVB-directeur Gudde houdt er rekening mee dat de competitie niet wordt uitgespeeld.

KNVB competitie uitspelen

Wereldwijd noodhospitaals

In alle brandhaarden waar corona om zich heen grijpt worden er in snel tempo noodhospitaals gebouwd. In congrescentra, sporthallen, een marineschip en zelfs in tenten komen er extra bedden, soms duizenden tegelijk. Steden als Londen, Madrid en New York proberen op die manier voldoende IC-bedden te creëren om de piek aan Corona-patiënten op te vangen. In Central Park (New York) staan zelfs tenten die normaal in rampgebieden worden gebruikt.

Corona
Marine helpt in de USA.

Wimbledon gaat niet door

Netzoals talloze andere grote sportevenementen (EK, Olympische Spelen) gaat ook het belangrijkste tennistoernooi op Wimbledon dit jaar niet door vanwege de coronacrisis. Dat is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat er een streep is gezet door de organisatie van het evenement.

Wimbledon gaat niet door

Rutte wil (voorlopig) niet alle campings sluiten

Op vragen van de Tweede Kamer heeft premier Rutte toegezegd dat hij morgen met het crisisteam overlegt over het Duits/Belgische toerisme naar de Nederlandse kust in de komende weken. Ook de buitenlandse vluchten staan op verzoek van GroenLinks op de agenda. Volgens Rutte gaat het te ver om gezinnen te verbieden om bijvoorbeeld met Pasen af te reizen naar hun caravan. Het gezamenlijke sanitair is op de campings wel op slot.

Banner Corona Vandaag

RIVM: 134 overleden en 447 nieuwe patiënten in ziekenhuis

Het RIVM meldt dat er 134 Nederlanders de afgelopen 24 uur zijn overleden als gevolg van het corona-virus. Er zijn 447 nieuwe patiënten in de ziekenhuizen. Op dit moment (1 april 14.07 u.) zijn er 1151 IC-bedden in gebruik. Dit weekend wordt een piek verwacht en moeten er 2400 bedden beschikbaar zijn.


Verenigde Naties: Grootste test van de wereld na WO II

Secretaris-Generaal António Guterres van de Verenigde Naties (VN) stelt dat de bestrijding van het Coronavirus de allergrootste test is voor de wereld na de Tweede Wereldoorlog. Volgens Guterres kan een recessie volgen die waarschijnlijk geen gelijke kent met die van de afgelopen jaren. Het aantal besmette mensen wereldwijd staat nu op 860.000 en er zijn 42.000 overleden.

Banner Corona Vandaag

Brits onderzoek: ‘verlies smaak en geur verschijnsel Corona’

Onderzoekers van King’s College in Groot-Brittanië concluderen dat het verlies van smaak en geur eerste aanwijzingen kunnen zijn van corona-verschijnselen. Via een app zijn er aan 400.000 mensen vragen gesteld over hun ziektebeeld.

  • 53%: vermoeid
  • 29%: aanhoudend hoesten
  • 28%: tekort aan zuurstof
  • 18%: verlies van smaak en geur
  • 10.5%: koorts

Trump bereidt Verenigde Staten voor op zware twee weken

Tussen de 100.000 en 200.000 Amerikanen komen mogelijk de komende maanden aan het Covid-19-virus te overlijden. Dat blijkt uit data van de naaste medewerkers van president Trump bij de persbriefing van gisteravond. Dr. Anthony Fauci benadrukte dat Amerika moet gaan versnellen als het gaat om de maatregelen (thuis blijven, handen wassen etc.). Volgens hem moeten alle Amerikanen dit over hebben voor hun land en hun naasten om het aantal besmettingen omlaag te brengen. President Trump voorspelde twee hele zware weken voor zijn land.


Wel of niet met zomervakantie?

Meer dan de helft van alle Nederlanders gaat niet met vakantie komende zomer. Aldus een onderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme. De twijfel is toegenomen door de vereniging van de beperkingen om de besmettingsgraad te verkleinen. Ook door de voorjaarsvakanties is een streep gezet.

Zomervakantie

Hema neemt maatregelen

Winkelketen Hema neemt op korte termijn maatregelen om het hoofd boven water te houden. Het bedrijf was na de overname door zakenman Boekhoorn bezig met een hersteloperatie. Het bedrijf wordt zwaar getroffen door de gevolgen van het Coronavirus. Volgens FD heeft topman Tjeerd Jegen de noodklok geluid in een brief aan de verhuurders van de winkelpanden.


Mogelijk vaccin uit Leiden

Mogelijk heeft farmaceutisch bedrijf Janssen uit Leiden een vaccin ontwikkeld om het corona virus te bestrijden. Met dierproeven is inmiddels een positief resultaat bereikt.

Janssen is onderdeel van het Amerikaanse bedrijf Johnson & Johnson. Er wordt door het bedrijf bijna een miljard dollar geïnvesteerd in de zoektocht naar een werkend vaccin dat op korte termijn op groet schaal kan worden geproduceerd.


Huidige situatie in Nederland


RIVM: Besmettingsgraad lijkt te dalen

RIVM-directeur Jaap van Dissel zegt in de Tweede Kamer dat het erop lijkt dat de besmettingsgraad van het coronavirus lijkt te dalen. Volgens hem neemt de verspreidingskracht sinds half maart, toen de maatregelen in Nederland ingingen, af. Dit betekent echter niet dat de maatregelen nu versoepeld kunnen worden. ,,Volhouden van maatregelen is nu cruciaal. Als we dit loslaten, gaat die curve weer stijgen. Dan stijgt ook weer de vraag naar zorg”, aldus Van Dissel.

Banner Corona Vandaag

Nederland tot 28 april op slot

De Nederlandse samenleving blijft voorlopig op slot. Alle maatregelen die nu gelden tegen de verspreiding van het coronavirus worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Dat heeft premier Rutte gezegd op een persconferentie na het crisisberaad tussen de meest betrokken ministers.

Scholen blijven dus ook na 6 april dicht, evenals de horeca. Ook het advies om 1,5 meter afstand van elkaar te houden en zo veel mogelijk thuis te blijven, blijft van kracht. Ook kappers en masseurs, en ieder andere beoefenaar van een contactberoep, mogen nog niet aan het werk.


Aantal doden neemt met 175 toe; Dodental op 1039

Het RIVM heeft bekend gemaakt dat de afgelopen 24 uur 175 mensen zijn overleden aan het Corona virus. Het totaal aantal mensen dat als gevolg van het virus is overleden is daarmee op 1039 gekomen.

Het aantal mensen dat is opgenomen in het ziekenhuis is met 722 toegenomen tot 4712. Lichtpunt is dat de toename van het aantal zieken in Brabant lijkt af te vlakken. Brabant was de eerste provincie in Nederland die te maken kreeg met een streng regime van ‘sociale afstand.’


Banner Corona Vandaag

Afvlakking ‘Caronacurve’ komende week duidelijk

Komende week zal duidelijk worden of er sprake is van een werkelijke afvlakking, aldus het RIVM bij de duiding over de laatste Corona-cijfers. Net als de afgelopen dagen is gemeld, neemt het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal gemelde overledenen in Nederland minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten. In Noord-Brabant zet de afnemende trend in het aantal ziekenhuisopnames door. In Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg zijn er relatief veel ziekenhuisopnames.


Ben of ken je iemand die hulp kan gebruiken?

Klik HIER voor de hulp van het Rode Kruis.


Meer informatie over steunregelingen

De Kamer van Koophandel geeft uitvoerige informatie op welke wijze je als eigenaar van een bedrijf of als zzp’er financiële steun kunt ontvangen. Klik HIER


HET NIEUWS VAN VANDAAG:

Voor al het andere nieuws op DenD over het Corona-Nieuws klik HIER.


HET NIEUWS VAN GISTEREN:

Corona Vandaag dinsdag 31 maart 2020

Meer DenD