Corona Vandaag zondag 22 maart 2020

Corona Vandaag zondag 22 maart 2020|Italiaanse premier Conte|geen vliegtuigen Spanje|Vergelijking coronavirus|Strand bij Noordwijk aan Zee|The Recount|Voedeslbank Amsterdam|Dirk van den Broek|Contactverbod Duitsland|Corona Vandaag updates
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

LAATSTE NIEUWS:

Burgemeester Bill de Blasio van New York: als Trump niet handelt gaan mensen dood

Burgemeester Bill de Blasio heeft vanochtend een oproep gedaan via NBC aan president Donald Trump om het leger in te zetten bij het terugdringen van het Coronavirus. Volgens De Blasio is het leger in staat om mee te helpen in de zorg. ,,Trump is van NYC maar hij weigert een vinger uit te steken naar de stad waar hij vandaan komt,” aldus De Blasio bij politiek commentator Chuck Tod.

Pieter Lakeman: Rutte snoeide op aantal bedden in ziekenhuizen

Pieter Lakeman heeft de Corona-cijfers onderzocht en volgens de onderzoeker hebben de kabinetten-Rutte fors bezuinigd op het aantal bedden in ziekenhuizen. Het aantal IC-bedden liep de laatste jaren terug van 1900 naar het huidige niveau van 1150 bedden. Lakeman zet alle cijfers op een rijtje, onder andere de Corona-infectie. Zuid-Korea is minder dan een procent overleden van de besnette personen. Dat is volgens Lakeman uitzonderlijk. Dat heeft volgens hem te maken dat er in dat land minder wordt gerookt. Volgens Lakeman moet worden gekeken of de patiënten rokers zijn. Ga naar deze LINK.

Halsema: Opsluiten van mensen ‘dramatisch’

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam wil voorkomen dat de inwoners van de hoofdstad worden opgehokt. „Een gruwelijke maatregel”, zei de GroenLinks-burgemeester van Amsterdam bij Buitenhof. Ze sluit niet uit dat er toch zwaardere maatregelen worden genomen. „Wat ik heel zorgelijk vind, is dat we niet weten hoe lang deze maatregelen kunnen duren. Die kunnen enorme sociale effecten hebben in een stad als Amsterdam, daar wonen de meeste mensen in hele kleine appartementen.”

Femke

Lees hier het advies van het KNGF (fysiotherapeuten)

Hier en daar is toch nog onzekerheid over zorgdienstverleners, zoals fysiotherapeuten. Wie wil weten hoe het KNGF erin staat als het gaat om de coronacrisis kan naar hun website gaan: www.kngf.nl. Voormalig ANWB-hoofddirecteur Guido van Woerkom is directeur van het KNGF. Op de website staat een link over de beschermingsmiddelen. Kijk HIER.

Hang een wit t-shirt voor je raam

Hang een wit shirt met een hart achter de ramen om zo de mensen die werken in de zorg te steunen.Een symbolische witte zorgjas met een groot rood hart dat voor hen klopt en laat zien dat we aan hen denken. De oproep aan Nederland wordt gedaan in een bijzondere film die vanaf vandaag online te bekijken is. Inmiddels is ook op social media al een groot aantal shirts en persoonlijke steunbetuigingen met #mijnhartvoordezorg te vinden.

MERKEL IN THUISISOLATIE

Bondskanselier Angela Merkel gaat de komende twee weken in quarantaine. Ze heeft contact met een arts gehad die besmet is. Rand Paul is de eerste Amerikaanse senator die besmet is.

Crisis Update

Noodkreten uit Nederland

,,Beste mensen in ik heb HULP nodig. Ik heb Corona. En zit al 2 weken in thuisisolatie om NIEMAND te besmetten. Wie helpt mij met boodschappen doen? Online is on-mogelijk en iedereen laat je vallen. Wie o wie wil mij helpen?”

Contactverbod in Duitsland (maximaal 2 mensen)

Bondskanselier Angela Merkel heeft namens haar kabinet en de 16 deelstaten een ‘contactverbod’ ingevoerd. Met meer dan twee mensen samenkomen in Duitsland is verboden. Voor een straatverbod is echter nog niet gekozen. Uitzonderingen op de regel zijn: je kerngezin, dwingende beroepsgronden en onder andere bezoek aan begrafenissen. „Es ist mir wichtig, mich direkt an all die zu wenden, die sich jetzt an die notwendigen Verhaltensregeln halten: Ich danke Ihnen dafür!”, aldus de 67-jarige Merkel, die benadrukte dat er levens op het spel staan.

Contactverbod Duitsland

België barricadeert wegen voor Nederlanders

Onze zuiderburen hebben zware kritiek op de lakse Nederlandse houding in de strijd tegen de Coronacrisis. Minister De Block (Zorg) vindt de aanpak van Nederland zelfs gevaarlijk. Het scenario van de groepsimmuniteit, zoals premier Rutte die afglopen week schetste, wordt in twijfel getrokken door de België. Inmiddels hebben onze zuiderburen zelfs wegen gebarriceerd om Nederlanders buiten de deur te houden. Overigens heeft Rutte groepsimmuniteit een gevolog is van de aanpak.

Sluiting niet essentiële winkels optie

Dirk-medewerkers in hesje met tekst: Beste klant, samen houden we 1,5 meter afstand

Supermarktketen Dirk van den Broek roept klanten dringend op om de gevraagde anderhalve meter afstand tussen hen en de medewerkers in 123 filialen en met de andere klanten strikt te respecteren. Komende week worden de medewerkers op de winkelvloer van de Dirk-supermarkten uitgerust met opvallende hesjes in gele kleur met daarop de tekst ‘Beste klant, samen houden we 1,5 meter afstand’. Hierdoor kan er voor klanten geen enkel misverstand meer bestaan wie medewerker is en worden ze extra geattendeerd afstand te houden.

Dirk van den Broek

Voedselbank Amsterdam: de voorraden raken op

De hamsterwoede van Amsterdammers heeft tot gevolg dat de Amsterdamse voedselbank door haar voorraden heenraakt. De voedselvoorziening voor de  De voedselbank doet dan ook een oproep aan alle ‘Hamerstammers’ om voedsel te doneren. De oproep aan Amsterdammers om geld te doneren, moet voorkomen dat stadsgenoten die afhankelijk zijn van voedselhulp dadelijk geen voedselpakket meer kunnen krijgen.

Voedeslbank Amsterdam

RIVM: 43 doden afgelopen 24 uur

De afgelopen dag zijn 43 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat meldt het RIVM in haar dagelijkse update. Het toaal aantal dodelijke slachtoffers is nu 179 personen.

Het betreft de grootste stijging tot nu toeDat is de grootste stijging tot nu toe in Nederland.  De meeste overledenen zijn tussen de 80 en 84 jaar oud. De jongste dode is 57 jaar en de oudste 97 jaar. Gisteren en eergisteren werden per dag 30 slachtoffers gemeld.

De afgelopen 24 uur zijn 573 mensen positief getest op corona, wat het totaal op 4204 brengt. Het RIVM stelt dat het werkelijke aantal besmettingen hoger ligt. Niet iedereen wordt getest..

Amerikanen werken aan behandeling met bloed van herstelde patienten

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) onderzoekt of een behandeling met bloed van herstelde corona-patiënten tot de mogelijkheden behoort om de gevolgen van Corona-infectie te bestrijden. Die mogelijk is geopperd tijdens een persconferentie van het Witte Huis door Stephen Hahn van de FDA. Het bloedplasma van herstelde patiënten zou daarvoor gebruikt moeten worden.

Corona Vandaag banner

Nederland krijgt een Noodmelding

Deze noodmelding kreeg Nederland zojuist: ‘Volg instructies Rijksoverheid op: houd 1,5 meter afstand! Bent u ziek of verkouden? Blijf thuis. Bescherm uzelf en de mensen om u heen. Samen tegen Corona. Keep your distance to others.’

Oproep voor beschermingsmaskers

Hoewel het kabinet werkt aan het inkopen van massa’s mondkapjes zijn er ook oproepen uit de ziekenhuizen, zoals van Fleur van der Ven. ,,Ik ben Fleur van der Ven, anesthesioloog en intensive care specialist. En ik heb maskers nodig, om met alle collega’s te delen om veilige zorg te bieden voor onze patienten en ook voor alle fantastische collega’s. Het betreft ffp-1 en ffp-2 maskers! Deel dit bericht, zodat we veilig kunnen werken. Liefs, Fleur”

https://www.instagram.com/p/B9_7WcdF_dK/

Musici gaan steeds meer ‘thuiswerken’

Het corona-virus brengt de culturele sector een schade toe van €100 miljoen of zelfs meer. De Kunstenbond heeft een speciaal meldpunt opgericht waar onder andere musici hun verhaal, problemen en gederfde inkomsten kunnen doorgeven. Voor de tweede keer in de geschiedenis van de Nederlandse Bach Vereniging gaat ook de Mattheus Passie in de Grote Kerk in Naarden nu niet door, het bestuur vraagt aan de leden met een toegangskaart om het bedrag te doneren. Ondertussen gaan musici, meestal zzp’ers die nu zonder inkomen zitten, huiskamerconcerten geven. Luisteraars kunnen dan een bijdrage storten.

HIER een overzicht van de livestreamconcerten van vandaag.

Viroloog Osterhaus: ‘gedrag mensen onacceptabel’

Viroloog Osterhaus schrok bij het zien van zoveel mensen die samenschoolden op stranden en in parken afgelopen zaterdag. Hij noemt het gedrag van mensen onacceptabel. Osterhaus vertelt op Telegraaf.nl dat dit laat zien dat mensen zich gewoon nog niet bewust zijn van de ernst van de coronacrisis. De viroloog vertelt: „We gaan ervan uit dat mensen hun eigen sociale verantwoordelijkheid nemen. Als ze dat niet doen, moeten we echt in een lockdown, zoals die in andere Europese landen ook is uitgevoerd. Laat de politie mensen in eerste instantie met vriendelijke woorden wijzen op hun verantwoordelijkheid. Helpt dat niet, dan met de harde hand: boetes uitschrijven.”

Hij voegt hieraan toe dat de ziekenhuizen op deze manier in de knel komen. „We horen en lezen allemaal de dramatische verhalen over tekort aan ziekenhuisbedden en kunstmatige beademing. Met man en macht proberen we de zorg op peil te houden, de modellen geven aan dat dat waarschijnlijk niet zal lukken op deze manier”, voegt Osterhaus toe via De Telegraaf.

Kritiek op Trump zwelt aan

De kritiek op het gedrag van de Amerikaanse president Donald Trump in de Coronacrisis neemt toe. Tijdens zijn recente persconferenties speculeerde Trump over een mogelijke malaria-vaccin dat zou kunnen werken tegen corona, Trump veegde een NBC-verslaggever de mantel uit en gaf zichzelf een 10 geeft voor zijn handelen. Inmiddels worden de wenkbrouwen opgetrokken, omdat Trump aanvankelijk de uitbraak niet serieus leek te nemen. Jake Tapper van CNN suggereert nu dat vice-president Mike Pence (gisteren getest en niet besmet) de persconferenties beter alleen kan gaan doen.

Trump heeft nu de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, die afgelopen dagen nog twee raketten afvuurde, een brief gestuurd waarin hij voorstelde om samen te werken bij de bestrijding van het coronavirus.

Wie wil weten hoe Trump tegenstrijdig de afgelopen weken reageerde op het coronavirus, kijk naar de vernieuwende aanpak van de nieuwssite The Recount: HIER!

The Recount

Burgemeesters: weg van het strand

Ga vandaag niet naar de stranden! De burgemeesters van de badplaatsen Zandvoort, Noordwijk en Bloemendaal kunnen het niet duidelijker zeggen: blijf weg van de stranden. De richtlijn van 1,5 meter werd veelal niet in acht genomen tijdens de zonovergoten zaterdag van gisteren. Daarmee is het besmettingsgevaar levensgroot. ,,In het belang van iedereen vraag ik dan ook: kom niet naar de kust van Noordwijk”, aldus burgemeester Wendy Verkleij.
Strand bij Noordwijk aan Zee

Vergelijking coronacijfers NL-Italië

Op sociale media circuleert een overzicht hoe het coronavirus oprukt in de tijd. Daarbij wordt het aantal besmettingen vergeleken tussen Nederland en Italië. De conclusie lijkt dat ons land in de eerste week na de uitbraak het pad volgt van Italië.

Vergelijking coronavirus

Italië op weg naar volledige lockdown

Alle ‘niet-strategische bedrijven’ moeten van het Italiaanse kabinet onmiddellijk op slot. Premier Conte maakte dit bekend op de Italiaanse televisie. Alleen supermarkten, apotheken, postkantoren en banken mogen open blijven. Dat geldt ook voor vitale overheidsonderdelen en het OV. ,,Stop alle niet essentiële activiteiten onmiddellijk”, aldus Giuseppe Conte. Lees HIER.

Italiaanse premier Conte

Volgende week IC’s vol

Het aantal intensive care coronapatiënten neemt snel toe. Er liggen in Nederland nu 354  patiënten op de intensive care (IC), terwijl er in totaal 1150 beschikbaar zijn. De helft daarvan moet beschikbaar blijven voor niet-coronapatiënten. Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers verwacht volgende week een nieuwe piek van 1400 patiënten. Brabantse ziekenhuizen stellen alles in het werk om coronapatiënten naar andere regio’s te verplaatsen.

Geen vliegtuigen meer uit Spanje (enkele uitzonderingen)

Het kabinet weert vliegtuigen uit Spanje. Die mogen niet meer langer landen in Nederland.  Spanje staat nu ook in het rijtje Italië, China, Iran en Zuid-Korea. Het land waar veel Nederlanders een tweede woning hebben is een hoogrisicoland voor wat betreft het coronavirus. Het verbod ging zaterdagavond in. Voor medisch personeel en patiënten wordt een uitzondering gemaakt. Ook vluchten voor de repatriëring van Nederlanders kunnen doorgaan, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

geen vliegtuigen Spanje

Amerikaan Tom Frieden: een lange oorlog

Volgens de Amerikaanse deskundige Tom Frieden, in het verleden actief directeur van US Centers for Disease Control and Prevention staat ons een hele lange oorlog te wachten tegen het virus. In een opinie zet hij nauwgezet op een rijtje wat er moet gebeuren om die oorlog te winnen. We moeten volgen Frieden vooral leren van de nieuwe medische data in deze crisis. Zoals: hoe kunnen we de mensen in de zorg het best beschermen tegen de infectie, wie loopt de meeste kans op infectie, wat helpt tegen het terugdringen van Corona, bestaan er snelle testen en de vraag moet worden beantwoord of immuniteit wel een bescherming biedt voor een toekomstige infecties. Het lezenswaardige artikel, dat verscheen bij CNN, is HIER na te lezen.

Osterhaus: boetes en lockdown

Viroloog Ab Osterhaus stelt dat de overheid vergaande maatregelen moet nemen als het gedrag van de Nederlanders niet verandert. Zij leveren een enorm risico op voor de risicogroepen in Nederland.

„We gaan er vanuit dat mensen hun eigen sociale verantwoordelijkheid nemen. Als ze dat niet doen, moeten we echt in een lockdown zoals die in andere Europese landen ook is uitgevoerd. Laat de politie mensen in eerste instantie met vriendelijke woorden wijzen op hun verantwoordelijkheid. Helpt dat niet, dan met de harde hand: boetes uitschrijven”, aldus Osterhaus bij De Telegraaf.

Corona Vandaag banner

Woede over gedrag Nederlanders (stranden, markten)

Nederland is gisteren volop naar markten, parken en stranden gegaan. Er doken foto’s en video’s op dat mensen, ondanks alle waarschuwingen, dicht op elkaar aan het sporten waren (bijvoorbeeld Vondelpark) of in een krappe rij stonden bij de haringkar langs het straat. Op de sociale media is er verontwaardiging en delen Nederlanders foto’s (die ze vaak zelf hebben gemaak). Ook programmamaker Tim Hofman stoorde zich eraan:

30 patiënten overleden, 637 nieuw, in totaal 3631 positief geteste personen

Sinds gisteren zijn 637 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 3631. Onder hen zijn 836 mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest).

30 patiënten zijn sinds de vorige update overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 136 mensen overleden aan de ziekte. De meeste overleden mensen zijn tussen de 80 en 84 jaar oud. De jongst overleden persoon is 63 jaar.

De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord Brabant, namelijk 1180 personen. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Zuid-Holland (486), Noord-Holland (461) en Limburg (418).

Kaart van Nederland

Klik hier voor de dagelijkse update van het RIVM

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN RIVM

Al het nieuws:

Voor al het andere nieuws op DenD over het Corona-Nieuws klik HIER.

 

Tags

AB OSTERHAUSBOETESCORONADIEDERIK GOMMERSDIRK VAN DEN BROEKFEMKE HALSEMAINTENSIVE CARELAATSTE CIJFERSLAATSTE NIEUWSLOCKDOWN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck