Corrie van Gorp comédienne van de bovenste plank

Corrie van Gorp
Door: Jos La Grande
24-11-2020

Als je Corrie van Gorp op premières tegenkwam, had je bepaald niet het idee dat deze vrouw tot één van de grootste comédiennes van de afgelopen 50 jaar kan worden gerekend. Ze leed een vrij normaal leven inmiddels en de uitnodigingen voor de uitjes sloeg ze niet af. Ze dronk haar wijntje, babbelde met iedereen en was wel klaar met het artiestenbestaan.

Ze had de fase in haar leven met applaus en publiek eens en voor altijd afgesloten.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Corrie van Gorp overleed gisteren in haar slaap. Ze werd 78 jaar oud.

Natuurlijk kennen we Corrie, geboren uiteraard in Rotterdam, als vaste partner van André van Duin in zijn grote revue’s, waar ze talloze typetjes speelde met Frans van Dusschoten. ‘Mevrouw De Bok’ is er één van, maar het zijn er waarschijnlijk honderden geweest. Met maar een doel: het publiek aan het lachen maken.

Ze was in de wieg gelegd voor de ‘typetjes’ in de Van Duin-revue’s. Tussen Van Duin en van Gorp was er een geweldige klik. Ze deelden dezelfde Rotterdamse humor en met haar kwaliteiten was ze uiterste geschikt als de vrouw naast Van Duin.

Maar Van Gorp kon veel meer, ze was veelzijdig. Begonnen als ballerina bij het Nationaal Ballet bijvoorbeeld. Ze trad al op bij Wim Sonneveld, maar werd later, waarschijnlijk ook geïnspireerd door het succes van Van Duin, een vaste leverancier van carnavalshits. Zoals Alie van de Wegenwacht, Zo slank zijn als je dochter en misschien wel de allerleukste als stewardess: ‘Hallo, hallo, hallo, ik ben uw captain’, klinkt het door de radio’

Corrie van Gorp zong, danste, maakte grappen; ze was on-Nederlands goed en lenig vooral. Want op het toneel werd ze door Van Duin heen en weer gezwiept. Volgens Joop van den Ende, producent van de Van Duin-revue was Van Gorp een ‘gemiddelde Nederlandse vrouw waar je meteen ook van hield’.

Richard Groenendijk zong een lied in 2018 als eerbetoon aan Corrie van Gorp:

Meer DenD