Crisis in Buckingham palace…hoe verder met prins Andrew?

Prins Andrew
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Tanja Brouwer

2019 is voor prins Andrew geen mooi jaar geweest, en als het zo doorgaat wordt 2020 niet veel beter. De afgelopen maanden ligt hij flink onder vuur door vermeende betrokkenheid bij het misbruiken van minderjarige meisjes door Jeffrey Epstein.

Beschuldigingen werden ontkend

Rond augustus kwam de naam van prins Andrew naar voren. Dit naar aanleiding van de zelfmoord van de Amerikaanse zakenman Jeffrey Epstein, die ervan verdacht wordt een seksnetwerk te hebben opgebouwd met minderjarige meisjes. Rond de eeuwwisseling zou prins Andrew in dezelfde kringen als Epstein hebben gezeten en net zoals een aantal andere mannen hebben ‘geprofiteerd’ van het netwerk van de zakenman. In eerste instantie werden de beschuldigingen rondom prins Andrew door hemzelf en door het Britse koninklijke huis ontkend.

Opgedoken foto’s

In november van dit jaar interviewde een BBC-journaliste de prins over het vermeende misbruik en de periode waarin het plaats had moeten vinden. Er zijn foto’s genomen destijds waarop Andrew te zien is met Virginia Roberts, een van de slachtoffers van Epstein. Zij beweert dat zij werd gedwongen door ‘hoerenmadam’ Ghislaine Maxwell om seksuele handelingen te verrichten bij prins Andrew. De prins gaf in het interview toe ooit op het eiland van Epstein geweest te zijn en ook de villa, waar het misbruik plaats zou hebben gevonden, van binnen te kennen. De jonge meisjes die daar rondliepen zag hij echter aan voor huishoudelijk personeel, zo vertelde hij in het interview. Virginia zou hij nooit gezien hebben.

Prins Andrew wist met het interview zijn reputatie niet te herstellen. Hij stond namelijk op foto’s met Virginia, dus duidelijk was dat hij niet de waarheid sprak. Ook werd er een email gevonden van Andrew naar Ghislaine Maxwell waarin de prins Virginia bij naam noemde en naar haar vroeg. Vier dagen na het interview kondigde Andrew aan dat hij zijn publieke taken voor onbepaalde taak neerlegt.

Brits koningshuis in crisis

Prins Andrew is nog niet officieel aangeklaagd maar het lijkt een kwestie van tijd voordat hij voor de rechter moet verschijnen. Alleen al omdat hij misschien moet getuigen in de zaak rondom Jeffrey Epstein, want naar verluidt wil de advocaat van Epstein’s slachtoffers hem daartoe dwingen.

Het grote verjaardagsfeest van Andrew dat gepland stond had ze al afgelast en ook was hij niet bij het verlovingsfeest van zijn dochter prinses Beatrice. Daarnaast zal koningin Elizabeth er alles aan doen om de reputatieschade voor het koninklijk huis te beperken.

Tags

HARVEY WEINSTEINJEFFREY EPSTEINPRINS ANDREWSEKSUEEL MISBRUIK

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck