Crowfunding ‘Ruinerwoldkinderen’ haalt in weekeind 340.000 euro op

Door:
18-04-2021

RUINERWOLD (ANP) – In een weekeind tijd is met een crowdfundingsactie ruim 340.000 euro opgehaald. Het geld is bedoeld voor de negen zogenoemde ‘kinderen van Ruinerwold’. Het geld gaat via een stichting naar de kinderen van Gerrit Jan van D. (68), die jarenlang verscholen voor de buitenwereld leefden in een afgelegen boerderij in de buurt van het Drentse dorp Ruinerwold. De zaak kwam aan het rollen toen een van hen wegliep in oktober 2019.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

De inzamelingsactie begon vrijdagmiddag rond 14.30 uur en liep al vanaf het begin hard; vrijdag om middernacht stond de teller al op bijna 67.000 euro, zaterdag en zondag liep dat bedrag hard op en zondagochtend stond de teller op ruim 270.000 euro, het streefbedrag. De oudste kinderen lieten toen al weten: “Het voelt als een erkenning vanuit de maatschappij en wordt als hartverwarmend ervaren. Woorden schieten tekort”, liet de Stichting Kinderen van Ruinerwold weten. De kinderen bedanken iedereen hartelijk voor de steun, zo stelde de stichting.

Esther Suurmond, een van de initiatiefnemers, zei toen: “Sprakeloos zijn we over dit fantastische resultaat. We zijn verrast en ontroerd dat zoveel mensen dit initiatief hebben omarmd om de negen jongvolwassenen een steuntje in de rug te bieden.” Naast donaties zijn er ook veel lieve en bemoedigende berichten binnengekomen. “We zullen deze bundelen en aanbieden aan de kinderen.” De crowdfundingsactie blijft de komende week nog doorlopen via de website geef.nl en volgens Suurmond is het daarna nog mogelijk directe donaties te doen op de bankrekening van de stichting.

De afgelopen weken was het verhaal van de oudste vier te zien op televisie in de documentaire De Kinderen van Ruinerwold. Documentairemaakster Jessica Villerius praat daarin met de drie inmiddels volwassen jongens en een vrouw nadat ze in 2019 door hen benaderd was omdat ze hun verhaal wilden doen. Miljoenen mensen keken naar de serie.

Van D. werd ervan beschuldigd dat hij zes van zijn kinderen jarenlang tegen hun wil heeft vastgehouden op een afgelegen boerderij in het Drentse dorp. Ook werd hij ervan verdacht zijn kinderen te hebben mishandeld en een aantal van hen seksueel te hebben misbruikt. Maar de rechtbank in Assen bepaalde in maart dit jaar dat de strafvervolging van Van D. moest worden beëindigd omdat hij door zijn slechte gezondheid niet kan terechtstaan.

Van D. liep in 2016 ernstige en blijvende hersenschade op door een beroerte. Door de beslissing van de rechtbank kwam de man op vrije voeten. Advocaat Corinne Jeekel heeft inmiddels laten weten namens de oudste vier kinderen een civiele procedure te willen beginnen tegen hun vader.

 

ANP

 

 

Meer DenD