Daders lopen mogelijk vrij rond door fout met naam in 867 zaken

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

DEN HAAG (ANP) – De namen van verdachten in 867 zaken zijn verkeerd geregistreerd, waardoor daders mogelijk hun straf kunnen ontlopen of onschuldige burgers worden veroordeeld. Dat meldt de Algemene Rekenkamer in het jaarlijkse verantwoordingsonderzoek, op basis van cijfers van de Justitiële Informatiedienst (Justid).

Het genoemde cijfer gaat over het aantal zaken waarin een fout is vastgesteld. Het is “zeker niet uitgesloten” dat het werkelijke aantal hoger ligt, staat in het rapport. De Rekenkamer heeft niet vastgesteld dat mensen onschuldig vastzitten, maar kan dat ook niet uitsluiten.

In 141 zaken gaat het om ernstige strafbare feiten als zedendelicten of geweldsmisdrijven. Onder andere daarom spreekt de Rekenkamer van een “ernstige onvolkomenheid”. Het is volgens de rekenmeesters al sinds 2012 onduidelijk wat moet gebeuren als een rechter een veroordeling uitspreekt op een onjuiste naam.

Dat de namen van verdachten verkeerd worden geregistreerd, komt bijvoorbeeld door identiteitsfraude of invoerfouten. In het verantwoordingsonderzoek staat niet vermeld in welke jaren de fouten met namen zijn gemaakt.

Onvermogen

Door het “onvermogen” van de minister van justitie om het probleem te signaleren en op te lossen zijn ambtenaren in “gewetensnood” gekomen volgens de Rekenkamer. Medewerkers van Justid hebben naar eigen inzicht gehandeld om te proberen de fouten recht te trekken, maar gingen daarbij mogelijk onrechtmatig te werk. De ambtenaren hebben niet alleen feitelijke wijzigingen gedaan, bijvoorbeeld om schrijffouten recht te trekken, maar ook inhoudelijke wijzigingen als de volledige naam van een veroordeelde.

De Rekenkamer heeft begin dit jaar voorlopige onderzoeksresultaten gedeeld met staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming). Die bleek niet op de hoogte van dit probleem. Hierna heeft het ministerie “stappen in de goede richting gezet” om de situatie te verbeteren, stellen de onderzoekers. Maar zij hebben nog niet onderzocht wat het effect is van de genomen maatregelen.

Eerste signalen

De eerste signalen van fouten met namen waren in 2005 al bekend volgens Ewout Irrgang, collegelid van de Rekenkamer. Hij kan “niet zo goed begrijpen” dat er nog geen oplossing is.

De Rekenkamer telt tien onvolkomenheden bij het ministerie van Justitie en Veiligheid, waarvan de bovengenoemde het ernstigste is. Dat is een flinke toename vergeleken met vorig jaar, toen twee onvolkomenheden zijn vastgesteld.

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • Dirck

Deze site gebruikt trackingtechnologieën. Je kunt ervoor kiezen om deze technologieën te accepteren of te weigeren.