Dahomey van Mati Diop wint Gouden Beer voor beste film

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

De film Dahomey van de Frans-Senegalese regisseuse Mati Diop heeft zaterdag de belangrijkste prijs gekregen op het Filmfestival van Berlijn. De film won de Gouden Beer, de prijs voor beste film. De Berlinale wordt traditiegetrouw afgesloten met de uitreiking van de Gouden Beer voor de beste film en de Zilveren Beren voor onder meer beste regisseur, acteurs en script.

De film laat zien hoe 26 geroofde kunstvoorwerpen vanuit Parijs worden teruggebracht naar de republiek Benin, waar Dahomey nu deel van uitmaakt. “Om te herbouwen moeten we eerst herstellen, en om te herstellen moeten we recht doen,” zei Diop bij het in ontvangst nemen van de prijs. Ze riep net als veel andere prijswinnaars op tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook.

De prijs voor de beste documentaire ging naar de Israëlisch-Palestijnse film No Other Land. Deze documentaire gaat over de strijd van filmmaker Basel Adra om zijn dorp op de Westelijke Jordaanoever te behouden. De maker liet bij het in ontvangst nemen van de prijs weten de winst te vieren, “maar ik vind het ook erg moeilijk om te vieren als tienduizenden van mijn mensen worden afgeslacht door Israël in Gaza.”

De Zilveren Beer voor beste regie ging naar Nelson Carlos De Los Santos Arias voor de film Pepe. De Zilveren Beer voor beste hoofdrol werd gewonnen door Sebastian Stan voor zijn rol in A Different Man, die voor beste bijrol ging naar Emily Watson voor haar rol in Small Things Like These. Regisseur Matthias Glasner kreeg een Zilveren Beer voor beste scenario voor de film Sterben.

 

BuzzE

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck