Dan Karaty onthult: DIT is er gebeurd met zijn oog

Dan Karaty
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Eva Steins

Toen het nieuws naar buiten kwam dat Dan Karaty met spoed in het ziekenhuis opgenomen werd en in levensgevaar verkeerde, werd heel Nederland opgeschrikt. Al snel bleek dat het ging om een ongeluk waarbij zijn oog beschadigd raakte. Voor het eerst doet Dan een boekje open en vertelt alles wat er is gebeurd.

‘Vreselijk veel pijn’

Het begon bij Dan die zich niet lekker voelde. Aan Privé doet Dan zijn verhaal. ,,Een paar maanden geleden voelde ik mij een paar dagen achter elkaar niet zo goed en ergerde ik me aan kleine dingetjes,” vertelt de choreograaf. ,,Mijn linkeroog straalde ineens vreselijk veel pijn uit. Het was zo heftig, dat ik er haast aan onderdoor ging.”

LEES OOK:

Dan Karaty over gezondheid: ‘Alles is anders nu’

Blind wakker

Vervolgens brak voor Dan het engste moment uit zijn leven aan.

,,Het breekpunt kwam toen ik op een ochtend helemaal niets meer kon zien door dat oog. Het was compleet donker, ik werd blind wakker! Daarop ben ik in het ziekenhuis terechtgekomen.”

De artsen konden hem in eerste instantie geen goed nieuws brengen. ,,Ik zat daar in een kamertje en vroeg: ’Even voor de duidelijkheid, ik ga op een zeker moment wel weer kunnen zien, toch?’ Daarop gaf de dokter aan zich eerst maar eens te willen richten op het überhaupt redden van het oog.”

,,Hij wist op dat moment niet eens zeker of dat wel zou lukken. Toen ik dat hoorde, viel ik bijna van mijn stoel”, vertelt Dan. “Twee dagen eerder speelde ik nog golf en spelletjes met mijn kinderen, nu stond ik ineens voor het moment waarop mogelijk mijn linkeroog zou moeten worden verwijderd. Naast het ontdekken van de auto-immuunziekte bij ons zoontje in zijn babytijd, was dit het engste moment uit mijn leven.”

Levensgevaar

Er is nog steeds geen duidelijkheid over Dan’s toestand.

,,In het begin was er echt sprake van levensgevaar en werkten al die specialisten, met ieder een eigen mening, aan mijn bed zeer beangstigend”, vervolgt Dan. “We hebben nog steeds geen idee wat de oorzaak van mijn klachten is en daarom hang ik er ook nog geen label aan. We kunnen nog niet zeggen wat er aan de hand is.”

Wel gaat het langzamerhand een stukje beter, vertelt de choreograaf.

,,Het gaat langzaamaan weer de goede kant op”, zegt Dan, alhoewel zijn zich in het oog nog steeds niet is teruggekeerd. ,,De doktoren, die fantastisch werk hebben verricht, zijn er vrij zeker van dat ik mijn oog niet zal verliezen. Maar zien kan ik er nog niet mee. We zijn nu de weg ingeslagen om ook mijn zicht weer terug te krijgen. Op dit moment kan ik nauwelijks iets waarnemen, maar ik zie al wel weer wat lichtflitsen en schaduwen. Elke dag boeken we iets meer progressie.”

Kinderen

Het heeft een enorme indruk gemaakt op de familie. Met name zijn twee kinderen Quinn en Daniel zijn enorm geschrokken, vertelt Dan.

,,Met name die laatste twee begrepen er helemaal niets van. Zij zijn zo gewend dat ik alles met ze doe – van rennen tot fietsen, basketballen en alles daar tussenin – maar nu kan ik ineens niets meer. Dat voelde vreselijk en maakte hen bang.”

De choreograaf voelt zich nu beter en heeft hoop. ,,Zeker wanneer je bedenkt waar ik vandaan kom. Vergeleken met een paar weken geleden ben ik erg opgelucht. De angst dat het helemaal mis zou gaan is weg en het voelt fijn om langzaamaan weer terug te gaan naar normaal, ook voor mijn vrouw en kinderen. Terug naar het leven dat we hadden, voordat ik vanuit het niets in kritieke toestand kwam te liggen.”

Tags

DAN KARATYLEVENSGEVAAROGENONGELUKZIEKENHUIS

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck