D&D op reis: IJsland

Door: DitjesDatjes
26-09-2018

Ongekende rijkdom aan natuurfenomenen 

De laatste jaren weten steeds meer toeristen IJsland te vinden. IJsland is HOT! En dat heeft een reden. Dit prachtige eiland is ongelooflijk veelzijdig en een absolute must voor de natuurlijkhebber. Er zijn watervallen, gletsjers, vulkanen, geisers en het is dé plek om het Noorderlicht te zien.   

Op IJsland wonen net iets meer dan 350.000 mensen, van wie de helft in Reykjavik. Deze hoofdstad is een leuk plaatsje met veel kleine straatjes waar u heerlijk kunt rondstruinen. In de Laugavegur, de grootste winkelstraat van de stad, zijn zowel lokale boetiekjes als internationale winkels te vinden. Voor een mooi uitzicht over de stad bezoekt u de Hallgrímskirkja kerk, waar u tegen betaling van een paar euro omhoog mag. Leuk om ’s avonds te doen! De oude haven steekt scherp af tegen het hypermoderne muziekgebouw Harpa, het vormt een mooi contrast tussen het oude en het nieuwe Reykjavik. De buurt rondom de oude haven, Grandi heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een leuke buurt met veel hippe restaurants, cafés en winkels. Van al dat slenteren krijg je vroeg of laat honger. Wie zin heeft in een snelle snack, moet absoluut een hotdog halen bij Bæjarins Beztu Pylsur, wat letterlijk ‘beste hotdogs van de stad’ betekent. Bill Clinton ging u voor! Wie op zoek is naar een culinair hoogstandje zal Restaurant Kol (vlakbij de Kerk) weten te waarderen. Als u lokale lekkernijen wilt proeven, dan is Apotek restaurant the place to be, of de Grillmarket. Voor heerlijke Napolitaanse pizza’s moet u bij Flatey Pizza zijn, het restaurant van de IJslandse voetballer Sindri Jensson.  

Hoogtepunten

Door de toename van toeristen zijn er de laatste jaren veel leuke hotels bijgekomen, zowel budgetopties als luxe boetiekhotels. Zoals het Tower Suites hotel. een prachtig nieuw hotel met geweldig uitzicht over de stad, de haven en ver daarbuiten. Een wat betaalbaardere optie is overnachten in één van de Fosshotels, een IJslandse hotelgroep. Ook op Airbnb zijn de nodige accommodaties te vinden in Reykjavik en de rest van IJsland. Airbnb is een leuke oplossing voor wie een roadtrip wil maken langs de ‘Golden Circle’, de drie hoogtepunten van IJsland, Nationaal park Þingvellir, waterval Gullfoss en geiser Geysir. Vlakbij de route van de Golden Circle ligt de Laugarvatn Fontana Spa. Naast baden met verschillende temperaturen kunt u hier ook een koude duik nemen in het meer. Op IJsland zijn er heel veel van zulke baden te vinden, zo ligt de Blue Lagoon, het wereldberoemde geothermische bad, op slechts twintig minuten rijden van het vliegveld, en op 45 minuten rijden van Reykjavik.  Verder naar het Noorden vindt u de Myvatn Nature Baths, waar u vooral locals zult aantreffen. Het bad ligt midden in de natuur en heeft uitzicht op een geweldige zonsondergang! 

Noorderlicht

Dichtbij Reykjavik is een wandeltocht door Grótta in Seltjarnarnes een aanrader, een prachtige omgeving met uitzicht op gletsjers. U kunt met eb het strand oplopen, helemaal tot de vuurtoren. En op een heldere nacht kunt u het Noorderlicht zien, een lichte gloed die bestaat uit bewegende bogen van licht met alle tinten groen en blauw. Het is een bijzonder natuurfenomeen. Als het Noorderlicht sterk is, zet Reykjavik zijn stadsverlichting uit, zodat het verschijnsel ook vanuit de stad goed te zien is. Een unieke plek om het Noorderlicht te zien is Bubble Hotel. Dit hotel ligt midden in de natuur en heeft een doorzichtige bubbel waardoor u goed zicht heeft op het Noorderlicht. Ook zijn er zijn verschillende tours, zoals de Northern Lights Tour van de Mountaineers of Iceland. Zij bieden gratis een herkansing als het spectaculaire natuurfenomeen níet te zien was.   

Avontuurlijk IJsland

Ook voor liefhebbers van actie en adrenaline is er in IJsland genoeg te doen. Zo zijn veel rivieren geschikt voor raften. Favoriet van de locals is Jökulsá Eystri. Hier kunt u de sterke rivier trotseren – vol actie en adrenaline – én tegelijkertijd onbereikbare stukjes natuur zien. Voor een echte ‘Viking experience’ raden we de East Glacial River aan. Eenmaal op IJsland mag u ook de Jökulsárlón gletsjerlagune niet missen, want dit is echt een magische plaats. De lagune ligt op de tong van de gletsjer, waar de ijsberg regelmatig afbreekt. Het is een ongelooflijk fotogenieke plek waar u echt één bent met de natuur. Tip: zorg dat u er laat op de avond bent, zodat u de mooie kleurige schemering kunt aanschouwen. Natuurlijk is IJsland ook het land van de vele watervallen. Eén van de meest indrukwekkende is Svartifoss, die zijn naam ‘Zwarte Waterval’ dankt aan de zwarte basalt pilaren die de waterval omcirkelen. Svartifoss is te vinden in het Skaftafell National Park. De tocht naar de waterval is anderhalve kilometer, maar het fantastische uitzicht maakt de klim zeker de moeite waard. Voor wie eens wat anders wil zien en beleven is IJsland een aanrader. IJsland is uniek, betoverend en hot! 

Het IJslandse WOW air vliegt dagelijks twee keer vanaf Schiphol: wowair.nl

Meer DenD