‘De drastische beslissing die koningin Máxima moest nemen’

Drastisch besluit Máxima na rel
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

De recente rel rond de viering van de 18-jarige verjaardag van prinses Amalia in de tuin van Huis ten Bosch heeft tot een ‘drastisch besluit’ geleid in koninklijke kringen. Alle activiteiten buitenshuis worden vooralsnog opgeschort om vooral geen aanleiding te geven voor discussie.

De Argentijnse krant La Nacion, die hierover publiceert, schrijft het ingrijpende besluit toe aan koningin Máxima.

‘Máxima en Willem-Alexander proberen voorzichtig te zijn en geen verkeerde stap te zetten, waarbij ze elk van de beperkingen als gevolg van het uitbreken van de pandemie respecteren’, schrijft de krant.

Opgeschort

Behalve de traditionele recepties die normaal in het Koninklijk Paleis op de Dam worden gehouden is ook de rest van de agenda schoon geveegd. ,,Ook een kleinere bijeenkomst die gepland was op Paleis Noordeinde voor degenen die betrokken zijn bij de strijd tegen de Covid-19-pandemie, moest worden opgeschort. De inhuldiging in het Leiden BioScience Park van het nieuwe hoofdkantoor van het ruimteonderzoeksinstituut SRON op 12 januari gaat ook niet door.’

Daarmee sluit het koninklijk paar zich aan bij de beperkingen die door het kabinet zijn afgekondigd tot 14 januari 2022.

Verontschuldigingen

Máxima en Willem-Alexander willen voorkomen dat er nog een keer verontschuldigingen moeten worden aangeboden aan premier Rutte. Naar aanleiding van het incident in de tuin bij de Oranjes moest de minister-president vorige week, terwijl hij middenin de kabinetsformatie zit en ook nog eens Nederland uit de crisis moet leiden, een brief schrijven aan de Tweede Kamer over het tienerfeestje, waar de Oranjes zich niet hebben gehouden aan de regel dat er maar vier mensen bij je thuis mogen worden uitgenodigd.

De Oranjes vlogen eerder uit de bocht met de herfstvakantie naar Griekenland in 2020. Ook toen waren er stevige corona-maatregelen opgelegd, maar reisden de Koning en zijn gezin af naar het vakantiehuis op de Peleponessos.

Correctie door Máxima

Een kort gesprekje met journalisten van de Koning tijdens de fotosessie van afgelopen jaar in de tuin van Huis ten Bosch aan de vooravond van de vakantie geeft een aardig inkijkje in de huiselijke discussies.

,,We kijken gewoon wat de mogelijkheden zijn”, was de reactie van koning Willem-Alexander op een vraag van een journalist hoe de Oranjes handelen in coronatijd.

Máxima corrigeerde haar man onmiddellijk. Ze greep in. Het was een pijnlijk moment, maar wel de uitkomst van het koninklijk ‘leerproces’ in coronatijd. De koningin begreep meteen dat dit antwoord voer kan zijn voor criticasters. Het incident werd gemeld in zomereditie van Oranje Boven. ,,Wat de maatregelen zijn…”, gaf ze een totaal andere, maar juiste invulling aan de opmerking van haar man.

Tags

HUIS TEN BOSCHKONING WILLEM-ALEXANDERKONINGIN MAXIMALA NACIONMARK RUTTEPRINSES AMALIAVERJAARDAG

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck