De mooist kerstherinneringen van BN’ers

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie
 1. Mariska van Kolck 

,,Droom werd werkelijkheid in New York” 

 ,,Mijn mooiste kerstherinnering is toch wel de keer dat ik in New York was en eindelijk die enorme boom met dat schaatsbaantje voor Rockefeller Centre letterlijk voor me zag”, vertelt de toekomstig vertolkster van Kniertje in Op Hoop van Zegen, Mariska van Kolck. ,,Het was als een droom die uitkwam.”  

Mariska en haar zoons Christoph en Vincent zijn alle drie dol op kerst. ,,Elk jaar gaan we gezellig samen naar een kerstmarkt in bijvoorbeeld Aken of Düsseldorf. Met Oud en Nieuw heb ik niets, maar de kerstdagen zijn me altijd heel dierbaar.” 

,,We eten geen uitgebreide menu’s maar juist kleine hapjes. Ik vind dat ellenlange tafelen niet zo fijn. Dan zie je de laatste hap van de avond ervoor bij wijze van spreken nog zitten.” 

 1. Hennie Huisman 

,,In mijn herinnering zie ik mezelf als jongetje na de nachtmis door de sneeuw naar huis lopen”, vertelt presentator Hennie Huisman. ,,En daar wachtte een feestmaal. Het gevoel dat ik toen had, was zo sprookjesachtig mooi. Pas later besef je dat het allemaal symboliek is en dat het in Israël waarschijnlijk ook in december niet sneeuwt. De onwetendheid van toen vind ik mooi.” 

Hennie kijkt uit naar de kerstconcerten die zijn zingende kleindochter Emma gaat geven. En ook naar het kerstdiner van zijn vrouw Lia. ,,Of ik nog wat doe dan? Ja, vooral wegblijven uit de keuken. Op verzoek van Lia hoor. Ik heb wel eens een poging gedaan om af en toe in de pan te roeren en toen zei ze: ‘Als dat alles is, laat dat maar, want dan kom jij met die pan naar de tafel en dan roept iedereen hoe geweldig je bent. Dan roer ik liever zelf!’ Haha!” 

 1. Esmee Dekker 

De 24-jarige musicalster Esmée Dekker koestert warme herinneringen aan het jaarlijkse ritueel van het halen van de kerstboom met haar vader. ,,We gingen dan naar een adres in Driebergen en daar kozen we dan een boom uit die nog in de grond stonden”, vertelt Esmée die nu is te zien in Evita. ,,We gingen hem dan zelf uitgraven. Na afloop kreeg ik dan een warme chocolademelk.” 

Voor het kerstdiner hanteert de familie de regel dat elk zijn of haar steentje bijdraagt. ,,Vroeger was dat wel anders. Dan gingen we gourmetten, maar dat raakte toch wat uit de gratie. Sindsdien neem ik een gang van het menu voor mijn rekening. De recepten worden nu druk uitgezocht!” 

 1. Willeke Alberti 

 ,,Ik kan natuurlijk vertellen over die prachtige kerstherinneringen van vroeger met mijn ouders, met tante Beppieome Tonnie en Fritsie, maar omdat ik erg in het nu leef, vertel ik graag over vorig jaar”, vertelt Willeke Alberti ,,Mijn twee zoons, Kaj (Lerby, red.) en Johnny (de Mol, red.) zeiden vorig jaar: ‘Mam, jij mag dit jaar niets doen behalve de open haard aansteken.’ En toen hebben die twee gekookt. Dat vond ik zo ontzettend leuk!” 

Familie en samen zijn, heeft Willeke hoog in het vaandel staan. ,,Maar je moet elkaar ook vrijlaten. Als iemand niet kan of wil, moet dat ook kunnen. Op die manier blijft het voor alle partijen leuk. Je hoort weleens dat er binnen families wordt gezegd: ‘En wat doen we met ma deze kerst?’ Dat is iets wat ik nooit hoop mee te maken. Door elkaar vrij te laten, blijf je graag bij de ander komen.” 

 1. Jelle de Jong 

 ,,Dat was vier jaar geleden, toen mijn vader nog leefde”, vertelt hij. ,,Het was een van de zeldzame jaren dat ik van kerstavond tot en met Tweede Kerstdag vrij was. Al die dagen heb ik samen met de mensen die de kern van mijn bestaan vormen, voor het laatst, doorgebracht.” 

Jelle is een ware keukenprins. ,,Ik sta haast onafgebroken in de keuken en ik help graag met op eten. Ik bedenk hapjes voor het ontbijt of de brunch, de koffietafel, de middagborrel, het avondeten, de midnight snack. Die dagen vormen een aaneenschakeling van hapjes, gerechtjes en drankjes. Heerlijk. Verder gaan we, om het eten te laten zakken, lekker wandelen met de hond en geven we elkaar cadeaus.” 

,,Wat mijn favoriete eten is? Door onze klassieke, Engelse achtergrond staat er altijd kalkoen op tafel, en Yorkshire-pudding. Dat zijn een soort soesjes, een bijgerecht in plaats van aardappel. En ’s nachts mogen de worstenbroodjes niet ontbreken!” 

 1. Joke de Kruyff 

 ,,Bij deze vraag springen mijn gedachten terug naar de tijd dat ik in Wenen speelde in de Phantom of the Opera”, vertelt musicalactrice Joke de Kruyff. ,,In mijn vak ben je ontzettend vaak aan het werk als andere mensen vrij zijn, wat ook voor de kerstdagen geldt. Heel bijzonder was dat jaar dat mijn familie overkwam naar Oostenrijk en dat we daar samen met alle andere castleden die uit allerlei verschillende landen kerst vierden.” 

Elke familie maakte een traditioneel gerecht uit het land van herkomst. ,,En zo kwam het dat mijn moeder er aankwam met een pan snert. Het bezorgde mij het ultieme kerstgevoel door in die prachtig versierde stad te met de mensen die mij zo na aan het hart liggen. Onvergetelijk.” 

Komende kerst heeft Joke, die zich voorbereidt op haar rol in Op Hoop van Zegen, enkele dagen vrij. ,,Eerste Kerstdag ontvang ik de familie bij mij thuis. Dan wordt er lekker gegeten, maar het belangrijkste voor mij is dat we samen zijn.” 

 1. Anita Heilker 

 Ex-Dolly Dot Anita Heilker, die tegenwoordig met oud-Dot Esther Oosterbeek als Just A Little Bit More optreedt, heeft een eigen beleving van kerstavond. ,,Als zo goed als alle winkels zijn gesloten, er haast niemand op de weg is… Het land wordt even stil. Dat vind ik heerlijk. De sereniteit die daarvan uitgaat, vind ik magisch.” 

Tegelijkertijd is dat een moment dat Anita stilstaat bij eenzame mensen. ,,De meesten zijn met hun dierbaren. Maar er zijn er ook genoeg die alleen op die lange, donkere avonden.” 

Kerst viert Anita, die toen haar dochter Robin nog klein was uitgebreid kookte, tegenwoordig anders. ,,We zijn bij mijn tweede moeder, die ik ken vanaf mijn vijfde. Zij kookt voor mij en mijn dochter aangepast. Robin eet veganistisch en ik vegetarisch. En het leuke is dat dat de pret niet drukt. We hebben het net zo gezellig en we sparen de dieren, wat ik een groot cadeau vind!” 

 

 1. Hans Klok 

Voor Hans Klok beginnen de herinneringen aan het verleden zwaarder te tellen nu zijn afscheid van Nederland nadert. De illusionist vertrekt in april naar Las Vegas en hoewel het avontuur lonkt, ziet hij er ook wel wat tegenop. ,,Deze kerst is de laatste hier in het land waar mijn lieve moeder woont”, vertelt Hans. ,,Ze heeft zwaar alzheimer… Dat doet veel pijn. Desondanks maak ik er iets hartstikke leuks van met haar, mijn broer Wouter en zijn gezin en mijn liefde Dan met zijn familie.” 

,,Vroeger gingen we altijd met zijn allen naar het Wereldkerstcircus in Carré, de mooiste plek om naar zoiets te kijken. Nu moet ik bezien of het nog gaat met mijn moeder. We genieten van elk moment dat we samen zijn.” 

 1. Karin Bloemen 

,,Ik zit het liefste met mijn man, kinderen en de huisvriendin die me zo veel heeft geholpen om alles naast mijn werk draaiende te houden, Carina, spelletjes te doen op kerstavond”, vertelt zangeres en cabaretière Karin Bloemen. ,,Dat zijn gewoon prachtige herinneringen waaraan we al jaren bouwen.” 

De blondgelokte Noord-Hollandse is trouwens allesbehalve een keukenprinses, vertelt ze aan DenD. ,,Ik ben slecht in koken, maar héél goed in eten. Dat heeft uiteindelijk natuurlijk ook geresulteerd in overgewicht. Daar doe ik nu wat aan. Ik volg het dieet dat Trijntje Oosterhuis en Angela Groothuizen ook deden. En dat gaat heel goed. Kijk, ik sta straks in Ahoy met Holland Zingt Kerst dan kan ik natuurlijk niet als een molenpaard daar staan. Het kerstdiner zal om die reden ook wat aangepast zijn. Maar dat maakt met niets uit. Als je maar fijn met je dierbaren bent.”

Tags

KERSTWILLEKE ALBERTI

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

 • Dirk
 • Brookland
 • LAM jouw museum
 • Dirck