De muziekvoorkeuren van koning Willem-Alexander

Door: Lies Jansen
17-12-2019

Koninklijk bezoek bij NPO Radio 2. Vandaag was koning Willem-Alexander te horen in de radio-uitzending ‘Aan de Slag’. Het bezoek was ter ere van het honderdjarig jubileum, van de radio. Hierin liet de koning wat weten over zijn muzieksmaak.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

In de uitzending nam Willem-Alexander deel aan het spel ‘Top 2000 Shuffle’. In dit spel krijgen deelnemers vijf Top 2000 nummers te horen, waarbij ze moeten kiezen het nummer af te laten spelen, of door te gaan naar het volgende fragment.

Guns N’ Roses

Het eerste nummer was van Guns N’ Roses, Sweet Child O’ Mine. Na een kort moment van twijfel besloot de koning toch door te gaan naar het volgende nummer. Willem-Alexander legt uit, dat hij wel van rock houdt, maar: ,,Als deze aan gaat dan komt de rest niet meer langs.”

Geen Spice Girls

De Spice Girls werden vrij snel uitgezet. Ook het vervolgnummer mocht niet blijven opstaan. Otis Redding, I’ve Got Dreams To Remember. De koning geeft aan soulmuziek zeker te waarderen: ,,Maar ik vind het gewoon leuk om alle liedjes te horen.”

Favoriet

Het vierde en favoriete nummer was Ordinary Love, van U2. Eén van de favoriete bands van Willem-Alexander: ,,Ik kan U2 niet uitzetten.” Ook heeft hij de band zowel in Nederland als in het buitenland vaker zien optreden: ,,Heerlijke muziek.”

Hagenezen

Het laatste nummer heeft Willem-Alexander niet meer kunnen luisteren, Radar Love van Golden Earring. Hierop reageert hij met: ,,Wat jammer nou als Hagenees!”

Muziekgeschiedenis

In een gesprek met dj Bart Arens geeft de koning aan vroeger vaak cassettebandjes te hebben samengesteld met radio hits. ,,Dit deed ik met de bekende TDK 90 bandjes. Die moest je omdraaien en dan proberen om dat bij elkaar te houden” vertelt Willem-Alexander. Ook geeft hij aan regelmatig naar Hilversum drie te hebben geluisterd: ,,De Top 50 en de Avondspits. Je zette de radio aan en wist wat je ging horen.”

Willem-Alexander geeft aan zelf ook graag naar muziek te luisteren: ,,En ik geef mijn dochters graag muziekgeschiedenis mee. We doen veel met muziek thuis, dus ook luisteren.”

Meer DenD