De ziekte die superster Linda Ronstadt het zwijgen oplegde

Linda Ronstadt
Door: Jos La Grande
29-12-2019

Het leven is soms keihard ook voor degenen met succes. Linda Ronstadt, één van de meest succesvolle zangeressen in Amerika van de vorige eeuw, lijdt al zeven jaar aan een vorm van de ziekte van Parkinson. De 73-jarige zangeres won maar liefst 10 Grammy’s en verkocht meer dan 100 miljoen platen, maar moest haar zangcarrière noodgedwongen vaarwel zeggen.

De legendarische Ronstadt werd eerder deze maand geëerd met een verrassingstribute in Washington en komende week gaat over haar leven en de successen die ze boekte een documentaire in première via CNN.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Ziekte

De progressieve ziekte die Ronstadt heeft getroffen, kan niet door artsen worden behandeld, maar ondanks dat heeft ze de afgelopen weken een aantal interviews gegeven. Als aan haar wordt gevraagd wat het belangrijkste advies is voor jonge artiesten zegt ze: ,,Zorg ervoor dat je zelf een instrument kan bespelen, want dan ben je nooit afhankelijk van anderen als je moet optreden.”

Bij het ‘tribute’ aan Ronstadt traden Carrie Underwood, Trisha Yearwood, haar voormalige partner Aaron Neville en onder meer Emmylou Harris op. De zangeres is bekend van talloze hits, zoals onder andere Blue Bayou, Desperado, Love is a Rose, Long, Long Time en Silver Threads end Golden Needles. Ze verraste destijds ook nog door Spaanstalige liedjes (Canciones de mi padre) te zingen over Mexico, het land waar haar vader is geboren.

Wie de documentaire over Linda Ronstadt wil bekijken: HIER alvast de trailer.

Linda Ronstadt
Vlnr: Emmylou Harris, Linda Ronstadt en Dolly Parton bij de uitreiking van de MusiCares Person of the Year award aan de 73-jarige zangeres over wie een documentaire is gemaakt.

 

Meer DenD