Debuutroman Delia Owens vaakst verkocht en uitgeleend in 2022

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Daar waar de rivierkreeften zingen, de debuutroman van Delia Owens, is met 212.000 exemplaren het bestverkochte boek van 2022, meldt Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) donderdag. In 2021 stond dit boek nog op plaats 36 in de lijst van 100 best verkochte boeken in Nederland.

Het boek van Owens werd vorig jaar ruim 80.000 keer vaker verkocht dan de nummer 2 in de lijst, De geheimen van de kostschool van schrijfster Lucinda Riley. Dat werd volgens de gegevens van CPNB in totaal 128.000 keer verkocht. Op de derde plaats volgt De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy, dat in totaal 120.000 keer over de toonbank ging. Het hoogst genoteerde van oorsprong Nederlandstalige boek is De Tijdmachine van youtubers Rutger Vink en Thomas van Grinsven, dat op de vierde plaats staat met in totaal 75.000 tot 100.000 verkochte exemplaren.

Naast dat de debuutroman van Owen het bestverkochte boek was in 2022, was het ook het meest uitgeleende boek bij de Nederlandse bibliotheken. Volgens CPNB werd Daar waar de rivierkreeften zingen 29.000 keer uitgeleend. Het boek De zevende zus, onderdeel van De zeven zussen-reeks van Lucinda Riley, werd hierna het vaakst uitgeleend, gevolgd door Vogeleiland van Marion Pauw. Dit laatste is ook meteen het hoogst genoteerde leenboek dat van oorsprong Nederlandstalig is.

De populariteit van Daar waar de rivierkreeften zingen, dat oorspronkelijk in 2018 uitkwam en dat in 2020 in het Nederlands werd uitgegeven, zou te maken kunnen hebben met de film die erover gemaakt is. De Amerikaanse film Where the Crawdads Sing, met actrice Daisy Edgar-Jones in de hoofdrol, kwam in 2022 uit.

 

BuzzE

 

 

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie